Ποιες αναρτήσεις μας θα «κατεβάζει» το Facebook

Ποιες αναρτήσεις μας θα «κατεβάζει» το Facebook

Το κοινωνικό μέσο επιχειρεί να συγκεκριμενοποιήσει τους κανόνες συμπεριφοράς για τους 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες του.

Το Facebook προχώρησε σε ενημέρωση των «όρων  της κοινότητας» για τους εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες του. Με την κίνηση αυτή, εταιρεία επιχειρεί να προσδιορίσει τα λεπτά όρια μεταξύ της επιτρεπτής και της προβληματικής συμπεριφοράς.

Μία τις πρώτες αλλαγές αφορά τον σαφέστερο προσδιορισμό του όρου «γυμνό». Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το Facebook συνεχίζει να απαγορεύει την επίδειξη γενετικών οργάνων, πλήρως εκτεθειμένων οπισθίων και του γυναικείου στήθους, αν περιλαμβάνεται η θηλή. Ωστόσο, εξαιρούνται οι περιπτώσεις θηλασμού και οι εικόνες έπειτα από μαστεκτομές.

H εικονογράφηση που περιέχει γυμνό επιτρέπεται όταν γίνεται για εκπαιδευτικούς ή σατυρικούς λόγους. Αντίθετα, σεξουαλικό  περιεχόμενο που μπορεί να ανέβει για λόγους εκδίκησης, χωρίς την συγκατάθεση του απεικονιζόμενου, απαγορεύεται.

Απαγορεύονται, επίσης, οι επιθέσεις που αφορούν φυλετικούς λόγους, λόγους εθνικότητας, καταγωγής, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης ή σοβαρές αναπηρίες.

Το Facebook επιχειρεί, ακόμα, να ξεκαθαρίσει τους όρους «αυτοτραυματισμός», «επικίνδυνες οργανώσεις», «bulling και παρενόχληση», «εγκληματική δράση», «σεξουαλική βία και εκμετάλλευση» και «βία και βίαιο περιεχόμενο».

Ο σαφής προσδιορισμός των όρων καλής λειτουργίας κρίθηκε απαραίτητος από τους υπεύθυνους του Facebook καθώς ο αριθμός των χρηστών φτάνει πια τα 1,4 δισεκατομμύρια. Χρήστες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Το Facebook έρχεται, άλλωστε, συχνά σε σύγκρουση με ομάδες χρηστών, όταν αναγκάζεται να προχωρήσει σε αφαίρεση αμφιλεγόμενων αναρτήσεων, από γυμνές φωτογραφίες μέχρι αποκεφαλισμούς.

«Είναι πρόκληση να διατηρήσεις ένα σύνολο προτύπων που να ανταποκρίνονται στις  ανάγκες μιας παγκόσμιας, ποικιλόμορφης κοινότητας», ανέφεραν η  Monika Bickert, επικεφαλής της διαχείρισης πολιτικής του μέσου και ο Chris Sonderby, αναπληρωτής γενικός σύμβουλος. «Άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδέες για το τι είναι κατάλληλο – ένα βίντεο που αναρτήθηκε ως αστείο από ένα άτομο μπορεί να είναι επιθετικό για κάποιον άλλο, αλλά να μην παραβιάζει τους όρους μας.»

Με την συγκεκριμενοποίηση των κανόνων, το Facebook προσπαθεί να εξηγήσει γιατί κάποιες αναρτήσεις και profiles μπορούν να παραμένουν, ενώ άλλες αποσύρονται. Όπως αναφέρει, «οι όροι έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αισθάνονται τα κίνητρα και τη δύναμη να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με συμπάθεια και σεβασμό.»

Πέρα από το περιεχόμενο των συνεισφορών, οι νέοι κανόνες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν και το θέμα με τα ονόματα των χρηστών. Το δημοφιλές μέσο έγινε πρόσφατα αποδέκτης παραπόνων από διαφυλικά άτομα που αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν το όνομα που αναγράφονταν στα νομικά τους έγγραφα, αντί αυτού που χρησιμοποιούν πια. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν τις «αυθεντικές τους ταυτότητες», που είναι τα ονόματα με τα οποία είναι γενικά γνωστά.

Το Facebook αναγνωρίζει πως οι κανόνες του δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε ξεχωριστή περίπτωση, αλλά θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτές, όταν είναι δυνατόν. Επιπλέον, θα συνεχίσει να βασίζεται στην ίδια την κοινότητα για τον εντοπισμό των προβληματικών περιπτώσεων.