Τι «βλέπει» o oίκος Fitch για την Ελλάδα: Το «καλό» και το «κακό» σενάριο 

Τι «βλέπει» o oίκος Fitch για την Ελλάδα: Το «καλό» και το «κακό» σενάριο 
epa03669125 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 19 April 2013 that the Fitch rating agency has stripped Britain of its top triple-A rating. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μείωση χρέους και ανάπτυξη από τη μια, αύξηση χρέους και σοκ από την άλλη

Δύο σενάρια «βλέπει» ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, στο φετινό review των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης, στο οποίο επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,4% το 2023, 1,7% το 2024 και 2% το 2025, στο ένα εκτιμά μείωση χρέους και αναπτυξιακή δυναμική και στο άλλο αύξηση χρέους και σο. 

Όπως αναφέρει ο οίκος, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους οικονομικού στόχους, ωστόσο οι δαπάνες θα μπορούσαν να περιπλέξουν την επίτευξή τους, δεδομένων του υφιστάμενου προβλήματος του δημόσιου χρέους, των χαμηλών –μεσοπρόθεσμα– δυνατοτήτων ανάπτυξης αλλά και των ευπαθειών στον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα, όπως λέει η Fitch, η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων βαθμολογιών διακυβέρνησης, των δεικτών ανάπτυξης, αλλά και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών που έχουν την ίδια αξιολόγηση.

Αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από το υψηλό χρέος, καθώς και τις αναιμικές δυνατότητες ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, αλλά και τις ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, η Fitch αναμένει συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2023, με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να αυξάνεται στο 1,2%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών. 

Ωστόσο, «τα φιλόδοξα δημοσιονομικά σχέδια των αρχών… βλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2024-2026, βασισμένα εν μέρει στη βελτιωμένη συλλογή εσόδων. Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις των δαπανών θα μπορούσαν να περιπλέξουν την επίτευξη αυτών των στόχων».

Χρέος και χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά το χρέος και τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με το βασικό της Fitch Ratings, ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί κατά πάνω από 50 π.μ. έως το 2025, από το υψηλό του 206% το 2020 -μια από τις πιο απότομες μειώσεις σε όλες τις υπό αξιολόγηση χώρες-, αλλά εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος από τη διάμεσο των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒ».

Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης, οι περιορισμένες ανάγκες μετατροπής χρέους και η σημαντική ταμειακή θέση (35 δισ. ευρώ) θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαχείριση του χρέους.

Από την άλλη, η αύξηση του ΑΕΠ υπερβαίνει αυτή των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων και της πολύ σταθερής ανάπτυξης στον Τουρισμό το 2023.

Ο σχετικά σταθερός πληθωρισμός και η απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ θα συμβάλουν στη διατήρηση της ανάπτυξης -κατά μέσο όρο- στο 2% την περίοδο 2023-2025.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως τα επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να χρηματοδοτηθούν κυρίως από ΑΞΕ και εισροές κεφαλαίων που δεν δημιουργούν χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch αναφέρει παράγοντες που επιδρούν θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας:

Στα ημόσια οικονομικά: Εμπιστοσύνη στη μετεκλογική δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει το χρέος σε ένα σταθερό πτωτικό μονοπάτι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στα μακροοικονομικά: Βελτίωση των μεσοπρόθεσμων επιδόσεων και των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης, με ώθηση από τις υψηλότερες επενδύσεις και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Στους πιθανούς αρνητικούς καταλύτες, ο οίκος συμπεριλαμβάνει πιθανή διατηρήσιμη ανοδική τάση του χρέους (όπως εξαιτίας μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης, αδύναμης ανάπτυξης ή εμφάνισης υποχρεώσεων που σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο) καθώς και ένα νέο σοκ για την ελληνική οικονομία που θα πλήξει την ανάκαμψη.