Τί ζητά ο Τιμ Κουκ μετά τη μαζική παραβίαση δεδομένων στο Facebook

Τί ζητά ο Τιμ Κουκ μετά τη μαζική παραβίαση δεδομένων στο Facebook
Photo: REUTERS

Η παρέμβαση του CEO της Apple αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τη Facebook. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Inc., Tim Cook, ζήτησε δημοσίως τη θέσπιση ισχυρότερων κανόνων ιδιωτικότητας που θα εμποδίζουν την κατάχρηση και παραβίαση δεδομένων, στον απόηχο της διαρροής πληροφοριών χρηστών του Facebook.

Ο Cook έκανε λόγο για την ανάγκη θέσπισης «καλά επεξεργασμένων» κανόνων που θα αποτρέπουν τη συλλογή και εκμετάλλευση πληροφοριών των χρηστών χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι. Οι αναφορές του έγιναν κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ για την παγκόσμια ανισότητα στο ετήσιο China Development Forum, το περασμένο Σάββατο στο Πεκίνο.

Τα σχόλιά του αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στη Facebook Inc. και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας που βασίζονται στον τεράστιο όγκο δεδομένων που συγκεντρώνουν από δισεκατομμύρια ανθρώπους για να τροφοδοτούν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις πωλήσεις τους.

Ο συν-ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, εξέφρασε δημόσια συγνώμη για την αποτυχία του να ελέγξει καλύτερα τα δεδομένα των πελατών του, μετά από αναφορές σύμφωνα με τις οποίες επέτρεψε στην Cambridge Analytica να συγκεντρώσει πληροφορίες από 50 εκατομμύρια χρήστες. Οι μετοχές του κοινωνικού δικτύου έχουν πέσει κατά 14% ύστερα από τη δημοσιοποίηση της είδησης.

«Νομίζω ότι αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση είναι τόσο τρομερή και έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που μάλλον απαιτείται πλέον η θέσπιση κάποιων καλά επεξεργασμένων κανόνων», δήλωσε ο Cook αφότου ερωτήθηκε εάν η χρήση των δεδομένων πρέπει να περιοριστεί στον απόηχο της υπόθεσης Facebook. «Η δυνατότητα του καθενός να γνωρίζει πού έχετε περιηγηθεί, ποιές είναι οι επαφές σας, ποιες είναι οι επαφές τους, ποια πράγματα σας αρέσουν και ποια δεν σας αρέσουν, και κάθε άλλη προσωπική λεπτομέρεια της ζωής σας – όλα αυτά θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Ο Cook επεσήμανε ότι η εταιρεία του ανησυχούσε πολύ εδώ και καιρό για το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δίνουν πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

«Ανησυχούσαμε εδώ και πολλά χρόνια που άνθρωποι σε πολλές χώρες γνωστοποιούσαν δεδομένα πιθανώς χωρίς να γνωρίζουν πλήρως τι έκαναν και ποια λεπτομερή προφίλ χτίζονταν από αυτά τα δεδομένα. Ανησυχούσαμε ότι κάποια μέρα θα συνέβαινε κάτι και οι άνθρωποι θα ένιωθαν απίστευτα προσβεβλημένοι από όσα γίνονταν χωρίς να το γνωρίζουν», είπε. «Δυστυχώς, αυτή η πρόβλεψη έγινε πραγματικότητα πάνω από μία φορά».

Δείτε ακόμη: Η πτώση της αυτοκρατορίας του Facebook: Οι χρήστες έχασαν την εμπιστοσύνη τους