Τime: Η κατάρρευση του Ντόναλντ Τραμπ

Τime: Η κατάρρευση του Ντόναλντ Τραμπ
USA ELECTION DONALD TRUMP

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις εν μέσω δημόσιων επιθέσεων και λαθών.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ τα κάνει …σαλάτα, ο πρώτος άνθρωπος που του το γνωστοποιεί είναι το αφεντικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρινς Πρίμπους. Σχεδόν κάθε μέρα, ο Τραμπ σηκώνει το κινητό του τηλέφωνο και βρίσκει στη γραμμή τον Πρίμπους να του λέει να διευθετήσει κάποια διαμάχη ή να αποσαφηνίσει κάποιο αμφιλεγόμενο σχόλιό του.

Αλλά κάθε δεσμός έχει κι ένα σημείο μετά απ’ το οποίο μπορεί να σπάσει. Για τη συγκεκριμένη συνεργασία, αυτή η στιγμή προέκυψε στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Πρίμπους έμαθε ότι ο Τραμπ είχε αρνηθεί να εγκρίνει τον Πολ Ράιαν, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τότε ήταν που ο Πρίμπους είπε στον Τραμπ ότι οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο ίδιος ήταν σε πορεία ήττας στις εκλογές.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι πιθανό αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι να εγκαταλείψουν τον Τραμπ, ενδεχόμενο που σκιάζει την εκστρατεία του. Ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτε σωστό, απ’ τη στιγμή που εκλέχθηκε προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Ενεπλάκη σε διαμάχες με ανώτερα στελέχη, προσκάλεσε Ρώσους κατασκόπους να ασχοληθούν με τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, έκανε κακόγουστα αστεία. Επιπλέον, αλλάζει συνεχώς τα βασικά μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας, και πλέον βρίσκεται πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις, με διαφορά 8% κατά μέσο όρο.

Ο Τραμπ έχει καταφέρει να ξεπεράσει δύσκολες συγκυρίες στο παρελθόν. Όμως, υπολείπονται λιγότερες από 90 μέρες μέχρι τις 8 Νοεμβρίου και τα εμπόδια είναι μεγάλα. Οι σύμμαχοι παραπονιούνται για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Και οι ψηφοφόροι εκφράζουν σκεπτικισμό για έναν δισεκατομμυριούχο αστέρα των reality που φαίνεται ότι ο μόνος λόγος που μελετάει τους κανόνες μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι για να τους παραβιάζει.

Αλλά υπάρχει και κάτι σημαντικότερο: ο Τραμπ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια στρατηγική που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις ενός ευρύτερου εκλογικού σώματος. Σε μια συνέντευξή του στο TIME στις 9 Αυγούστου, φαινόταν διχασμένος ανάμεσα σε αντιφατικές συμβουλές ως προς το εάν πρέπει να διατηρήσει ένα ακραίο ή ένα μετριοπαθές προφίλ. «Ακούω ανθρώπους που μου λένε να είμαι πιο μαλακός, πιο καλός, πιο απαλός. Και το κάνω, δεν με πειράζει καθόλου» είπε, για να προσθέσει: «Αλλά προσωπικά, δεν ξέρω αν αυτό είναι ό,τι χρειάζεται η χώρα».

Τέλος, ο Τραμπ καλείται να κατανοήσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών καθορίζεται από ομάδες ψηφοφόρων που δεν εμφανίζονται πανηγυρίζοντας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. «Δεν ξέρω γιατί δεν προηγούμαστε με μεγάλη διαφορά» παραδέχθηκε σε μια ομιλία του στο Τζάκσονβιλ. Ένας λόγος είναι ότι έχει αποξενώσει μειονοτικά μπλοκ ψηφοφόρων, όπως οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι, και οι νέες γυναίκες. Πλέον, οι στρατηγικοί σχεδιαστές των Ρεπουμπλικάνων τονίζουν την ανάγκη ο Τραμπ να προσεγγίσει αυτές τις ομάδες του εκλογικού σώματος.