Την Δευτέρα ξεκινούν οι συζητήσεις με την τρόικα

Την Δευτέρα ξεκινούν οι συζητήσεις με την τρόικα

Στόχος η επίτευξη συμφωνίας για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος - Ανοίγει ο δρόμος για δόση 8,8 δισ. ευρώ 

Στις 24 Φεβρουαρίου, Δευτέρα, αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις των μελών της τρόικας με τις ελληνικές Αρχές, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου, σκοπός των συνομιλιών είναι «η επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση» του οικονομικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).

Στόχος της επίσκεψης της τρόικας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η λήψη απόφασης για δόσεις 8,8 δισ. ευρώ έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Στο μεταξύ η Ε.Ε. μέσω δηλώσεων αξιωματούχων “δείχνει” το καλοκαίρι για αποφάσεις περί χρέους και χρηματοδοτικού κενού τη διετία 2015 – 2016.

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση για το «χρηματοδοτικό κενό» του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις είχε αναφέρει ότι το θέμα θα εξετασθεί, όταν η αποστολή της τρόικας επιστρέψει στην Αθήνα.

Ντάισελμπλουμ: Aπό Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Επίσης, σε ερώτηση για το αν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οδηγεί σε εξελίξεις για το ελληνικό χρέος ο κ. Ράις είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα».