Την πόρτα της εξόδου δείχνει το Συντηρητικό Κόμμα στην Μέι

Η Sunday Times αναφέρει πως ο Χάμοντ θα πρέπει να διοριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο απ' την ΕΕ.

Μερικά κορυφαία μέλη του κυβερνώντος βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος θέλουν να γίνει πρωθυπουργός ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, αντικαθιστώντας την Τερέζα Μέι για να οδηγήσει τη χώρα μέσα από τη διαδικασία του Brexit, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Sunday Times.

Η Μέι, πρωθυπουργός εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, έχει πληγεί από την αποτυχία της να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της 8ης Ιουνίου και εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει ένα μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα να στηρίξει στο κοινοβούλιο μια κυβέρνηση των Συντηρητικών της.

Ο Χάμοντ είχε παραμεριστεί επί μήνες από την Μέι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αναμενόταν ευρέως να παυθεί μετά τις εκλογές. Όμως η κακή επίδοση του κόμματος τον έφερε και πάλι στο προσκήνιο.

Επικαλούμενη ορισμένα μέλη της κορυφαίας ομάδας της Μέι, δηλαδή του υπουργικού συμβουλίου της, η εφημερίδα Sunday Times αναφέρει πως ο Χάμοντ θα πρέπει να διοριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη χώρα μέχρι το 2019, οπότε η Βρετανία θα αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ.

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα πρέπει να διορισθεί υπαρχηγός του, δήλωσαν οι πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Πιστεύω πως ο Φίλιπ είναι ο μόνος πειστικός υποψήφιος για ένα-δυό χρόνια, με τον DD (Ντέιβιντ Ντέιβις) να τρέχει το Brexit», δήλωσε ένας εν ενεργεία υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Είναι πιο αξιόπιστος ως υπηρεσιακός απ’ ό,τι η σημερινή πρωθυπουργός. Η πρωθυπουργός έχει πληγεί τόσο πολύ που είναι οδυνηρό. Η εκτίμηση που μερικοί αρχίζουν να κάνουν είναι πως είναι τόσο ακατάλληλη ώστε δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο χρόνια μ’ αυτήν στην πρωθυπουργία».

Πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου φέρεται από τους Sunday Times να δήλωσε πως ο Χάμοντ πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά. Ωστόσο δεν συμφωνούν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς μερικά υποστηρίζουν τον Ντέιβις και άλλα προτιμούν τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ