Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε ο Γ. Στουρνάρας

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε ο Γ. Στουρνάρας

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.

«Η Ελλάδα δέχθηκε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της και τώρα καλείται να αναδείξει όλα τα στοιχεία που μας ενώνουν, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, εξασφαλίζοντας ευημερία και σταθερότητα για όλους τους πολίτες, με επιστροφή στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα δέχθηκε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της και τώρα καλείται να αναδείξει όλα τα στοιχεία που μας ενώνουν, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, εξασφαλίζοντας ευημερία και σταθερότητα για όλους τους πολίτες, με επιστροφή στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων ανεργίας», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει»

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ ο κ. Στουρνάρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, επί της παρούσας θητείας της Ευρωβουλής και ειδικότερα στην ανάγκη ολοκλήρωσης του Ενιαίου Μηχανισμού Διάλυσης των τραπεζών (SRM).

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι δύσκολες, πρόσθεσε, όμως, ότι «όπως λέει και ο Καβάφης, δεν είναι σημαντικός μόνο ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελληνική Προεδρία θα εργαστεί προς τη μεγαλύτερη εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ΟΝΕ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης – προαπαιτούμενο για μια συνεκτική και αλληλέγγυα Ευρωζώνη. «Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, αλλιώς θα οδηγήσει σε παρατεταμένη λιτότητα και θα αυξήσει τον ευρωσκεπτικισμό», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: Θα καταφέρει η ευρωπαϊκή «άνεργη γενιά» να βρει ποτέ εργασία;

Αναφορικά με τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2014, ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι προωθείται η συστηματική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα-μέλος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων και το 17% των θέσεων εργασίας.

Σε ότι αφορά τις δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες, όπως με την Ελβετία και θα συνεχίσει να προσπαθεί για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και μεταξύ τρίτων χωρών με την ΕΕ.

Σχετικά με την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η αναθεώρησή της θα οδηγήσει σε αύξηση της ρευστότητας και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς ένα πιο υγιές, υπεύθυνο και διαφανές οικονομικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο κόστισαν στο Δημόσιο οι σύμβουλοι για το «κούρεμα του χρέους»

Ερωτηθείς για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης ήταν πρωταθλητής στις διαρθρωτικές αλλαγές. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει περίπου το 70% των δομικών αλλαγών που απαιτούνταν, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και των αγορών. Κληθείς να σχολιάσει τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στην Ελλάδα, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν βελτιώνονται σε μία νύχτα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα – που το πέτυχε το 2013. «Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της Τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Υπενθύμισε δε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις, μεταξύ των οποίων, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ή/και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. «Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι και όταν ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους να είμαστε έτοιμοι γι να βάλουμε στο τραπέζι καλές ιδέες», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ