Τις πρώτες επενδύσεις ύψους 850.000 ανακοίνωσε το Uni.Fund

Τις πρώτες επενδύσεις ύψους 850.000 ανακοίνωσε το Uni.Fund

Τρεις εταιρείες που έχουν την καινοτομία στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Στο επόμενο βήμα προχωρά το Uni.Fund, με την ανακοίνωση των πρώτων επενδύσεών του σε τρεις εταιρείες. Οι επενδύσεις αυτές είναι στις εταιρείες PLiN Nanotechnology A.E, τεχνοβλαστό (spin-out) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έδρα στη Θεσσαλονίκη και δραστηριότητα στον χώρο της Νανοτεχνολογίας, στην TEKMON που δραστηριοποιείται στον χώρο των συστημάτων συνεργασίας προσωπικού σε κίνηση και μαζικής ειδοποίησης και έχει έδρα στα Ιωάννινα και στην CollegeLink που συνδέει νέους απόφοιτους πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

PLiN Nanotechnology: Παγκόσμια καινοτομία στο χώρο της φροντίδας κατοικιδίων

H PLiN Nanotechnology ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της Νανοτεχνολογίας, ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη από Καθηγητές και μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Στην πορεία η ομάδα πλαισιώθηκε από έμπειρα στελέχη από τον χώρο των επιχειρήσεων και υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχή εμπορική αξιοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας της ομάδας. Από το 2015 έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα ευρύ portfolio προϊόντων (νανοσωματίδια για χρήση σε δομικά υλικά, στην κλωστοϋφαντουργία, σε προϊόντα περιποίησης κατοικιδίων κλπ), που συνεχώς εξελίσσεται και διευρύνεται.

PLIN

Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία επικεντρώθηκε στα παρα-φαρμακευτικά προϊόντα για την περιποίηση κατοικιδίων, δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με την επωνυμία NanoSanitas™. Τα προϊόντα αυτά, μέσω του προσεκτικού σχεδιασμού τους στη νανοκλίμακα και με τη χρήση νανοσωματιδίων αργύρου που δρουν ως φυσική ασπίδα ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, αποτρέπουν ασθένειες, αντικαθιστώντας συμβατικά προϊόντα περιποίησης (π.χ., σαμπουάν). H σειρά NanoSanitas™ της PLiN πωλείται ήδη σε 9 χώρες (4 στην Ευρώπη και 5 στην Ασία). Το κεφάλαιο της επένδυσης του Uni.Fund, ύψους € 350.000, θα αξιοποιηθεί από την εταιρεία για την έξοδο σε νέες αγορές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα προϊόντα της, καθώς και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η αγορά των προϊόντων περιποίησης κατοικιδίων αναπτύσσεται συνεχώς, με τον αριθμό των κατοικιδίων να υπολογίζεται στα 4 δις παγκοσμίως, ενώ οι σχετικές δαπάνες έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και μόνο για τις ΗΠΑ ανέρχονται στα € 57 δις. ετησίως. Τα προϊόντα περιποίησης NanoSanitas™ της PLiN, αξιοποιώντας με καινοτόμο τρόπο τη νανοτεχνολογία, δημιουργούν μία νέα υπο-κατηγορία στην αγορά. «Η καινοτομία σχετίζεται κυρίως με τη μέθοδο παραγωγής, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα νανοσωματιδίων σε εντυπωσιακά χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με υπάρχουσες μεθόδους. Πιστεύουμε ότι η PLiΝ μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα καινοτομίας που ξεκίνησε μέσα από το ελληνικό Πανεπιστήμιο και έχει σημαντικές προοπτικές διείσδυσης στη διεθνή αγορά.», συμπληρώνει η Κατερίνα Πραματάρη, partner του Uni.Fund και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

TEKMON: Σύγχρονα συστήματα συνεργασίας και μαζικής ειδοποίησης 

H TEKMON δραστηριοποιείται στον χώρο των συστημάτων συνεργασίας προσωπικού σε κίνηση και μαζικής ειδοποίησης. Ιδρύθηκε το 2017 στα Ιωάννινα και ήδη το λογισμικό της χρησιμοποιείται από πολλούς μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Μέσα από την πλατφόρμα της ΤΕΚΜΟΝ, το προσωπικό σε κίνηση (mobile workers) λαμβάνει οδηγίες, συνεργάζεται και επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο για τις καθημερινές του εργασίες. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται στοιχεία που αφορούν τις επιχειρησιακές διαδικασίες και λειτουργίες τους (operations) και τις προσαρμόζουν ανάλογα, προκειμένου να βελτιστοποιούν τα αποτελέσματά τους. Επίσης, σε έκτακτες περιστάσεις, τα συστήματα επιτρέπουν την άμεση διάχυση της πληροφορίας μέσα από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας (π.χ. e-mail, SMS, fax, τηλεφωνική κλήση κλπ), για την αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου (mass notification).

TEKMON

Κατά τα πρώτα στάδια, η ΤΕΚΜΟΝ υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Athens Centre for Entrepreneurship and Innovation – ACEin), όπου είχε την ευκαιρία να εξελίξει το προϊόν της στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Digital Gate σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στη συνέχεια η ομάδα έλαβε σημαντική υποστήριξη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα υποστήριξης της νεανικής καινοτόμου δραστηριότητας “egg – enter*grow*go” που διοργανώνει η Eurobank με τη συνεργασία της μονάδας Corallia του Ε.Κ. Αθηνά.

Η επένδυση του Uni.Fund, ύψους € 350.000, θα αξιοποιηθεί για την προώθηση του προϊόντος σε αγορές εκτός Ελλάδας καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή του, ώστε να καλύπτει ανάγκες σε κάθετους κλάδους στους οποίους παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη σχετικών συστημάτων. «Το λογισμικό της ΤΕΚΜΟΝ έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αγορά που σχετίζεται με την αποτελεσματική υποστήριξη επιχειρησιακών διαδικασιών. Ένας εργαζόμενος χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το κινητό του τηλέφωνο και το σύστημα της ΤΕΚΜΟΝ μπορεί να εξοικονομήσει 90% του απαιτούμενου χρόνου για καταγραφή και ενημέρωση και να ειδοποιηθεί 100 φορές πιο γρήγορα σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος. Τη λύση αυτή την έχουν ήδη εμπιστευτεί σημαντικές επιχειρήσεις και οργανισμοί στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι μπορεί να κερδίσει μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική θέση σε διεθνές επίπεδο», σχολιάζει ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος, partner του Uni.Fund.

CollegeLink: Συνδέοντας νέους αποφοίτους με την αγορά εργασίας 

H CollegeLink ιδρύθηκε το 2016 στην Αθήνα με στόχο να συνδέσει νέους απόφοιτους πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, προσφέροντας στους νέους ευκαιρίες ένταξης στην αγορά, και στις επιχειρήσεις μια δεξαμενή ταλαντούχων και καταρτισμένων υποψηφίων για θέσεις που δεν προϋποθέτουν προϋπηρεσία.

Στην πλατφόρμα της CollegeLink οι εταιρείες επικοινωνούν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και οι υποψήφιοι κάνουν απευθείας αίτηση σε θέσεις που τους ενδιαφέρουν ή θέτουν το επαγγελματικό τους προφίλ στη διάθεση των recruiters. Η καινοτομία της υπηρεσίας βασίζεται στην αντιστοίχιση των θέσεων εργασίας με το προφίλ των υποψηφίων, κάνοντας συγκεκριμένες συστάσεις τόσο στις εταιρείες όσο και τους υποψηφίους. Η πλατφόρμα διευκολύνει τους recruiters στη στοχευμένη αναζήτηση υποψηφίων μέσω φίλτρων που θέτουν οι ίδιοι και επιτρέπει την απευθείας επικοινωνία με αυτούς. Παράλληλα, κάνει εύκολη τη διαχείριση των αιτήσεων, δίνοντάς στους recruiters τη δυνατότητα να λαμβάνουν, να δέχονται, να απορρίπτουν αιτήσεις, να κρατούν σημειώσεις για μελλοντική χρήση από τους ίδιους ή και τους συνεργάτες τους, ή και ακόμη να αποστέλλουν εξατομικευμένη αξιολόγηση στους υποψηφίους.

COLLEGELINK

Η CollegeLink υποστηρίχθηκε στα πρώτα της βήματα από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διαθέτει σήμερα ένα ευρύ πελατολόγιο. Οι υπηρεσίες της χρησιμοποιούνται από εταιρείες σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Σλοβενία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επένδυση του Uni.Fund, ύψους €150.000, θα αξιοποιηθεί για την εδραίωση στην Ελλάδα και την εξάπλωση των υπηρεσιών σε νέες αγορές στο εξωτερικό, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για έναν νέο απόφοιτο χωρίς προϋπηρεσία να μπορεί να αναδείξει τις γνώσεις και δεξιότητές του, ώστε να βρει τη θέση του στην αγορά εργασίας. Η σύνδεση νέων αποφοίτων με τις επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης είτε όχι, είναι μια υπαρκτή ανάγκη στη διεθνή αγορά που καλύπτει με καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο η πλατφόρμα της CollegeLink. Η αποτελεσματικότητα της λύσης έχει ήδη αναγνωριστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή της», σημειώνει ο Στέλιος Ηλιάκης, partner του Uni.Fund.