Της τελευταίας στιγμής…

Της τελευταίας στιγμής…
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε

Σε λίγες ώρες θα έχουμε τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης σε αυτές τις παράξενες εκλογές. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε αν υπάρξει επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων, που θα δώσουν και την απάντηση στο ποιο κόμμα θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Επίσης, θα έχουμε την απάντηση στο ποιο κόμμα έρχεται δεύτερο, τρίτο κ.λπ. και με τι διαφορές. Τέλος, σε αυτές τις κάλπες θα φανεί και τι θα γίνει με την αναπόφευκτη, λόγω απλής αναλογικής, δεύτερη κάλπη. 

Η προεκλογική περίοδος, παρά την οξύτητα-τοξικότητα, κύλησε ομαλά. Δεν είχαμε παρατράγουδα όπως σε παλαιότερες εποχές, με πάνω και κάτω πλατείες. Παραμένουμε χώρα ευρωπαϊκή. 

Οι διαφορές μεταξύ των συστημικών κομμάτων είναι εντυπωσιακά επουσιώδεις σε σχέση με τα βασικά προβλήματα της χώρας. Άμυνα, εξωτερική πολιτική και οικονομία, παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης σε επιμέρους θέματα εγγυώνται, την ομαλή μετάβαση από τις εκλογές στην όποια κυβέρνηση εκλεγεί. Αυτοδύναμη ή με συνεργασίες, η νέα κυβέρνηση δεν θα αμφισβητήσει τη θέση μας στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ  γείτονα χώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαφορές θα υπάρξουν σε ό,τι αφορά στον χειρισμό των Οικονομικών, της Παιδείας, και στον ρόλο της προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων. Στον τομέα των επενδύσεων, κανείς από τους τρίτους παρατηρητές δεν περιμένει ουσιαστική μεταβολή. Οι ξένοι παρατηρητές και επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα. Παρά την αισιοδοξία, υπάρχουν μερικά προβλήματα που ξεπερνούν τις δυνάμεις μας. Με κύρια προβλήματα την κλιματική καταστροφή και τις δυσάρεστες έως καταστροφικές συνέπειές στην Οικονομία από τον  πόλεμο στην Ουκρανία και το δημογραφικό πρόβλημα. 

Ξαναέρχομαι στο θέμα των δημοσκοπήσεων που από κάποιους αμφισβητούνται. Προσωπικά πιστεύω στο «Polls of polls» του Politico. Σχεδόν ποτέ δεν έχει πέσει έξω. Και λέω «σχεδόν», γιατί μια φορά διαψεύστηκε. Στις εκλογές στην Ουγγαρία. 

Στην περίπτωσή μας δείχνει μια συνεχή αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ., που έχει φτάσει να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 7%. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν διαψευστεί.

ΥΓ. Πραγματικά ντρέπομαι που η Ελλάδα κατόρθωσε να δώσει το δικαίωμα ψήφων σε μερικές χιλιάδες ομογενών, τη στιγμή που στην Τουρκία εκατομμύρια Τούρκοι μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία τους. 

ΥΓ. 2 Εάν επιθυμείτε να δείτε τη δημοσκόπηση του Politico, πατήστε εδώ

Αντώνης Τριφύλλης, μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: