Το 2022 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των hedge funds – Σε απόγνωση οι επενδυτές

Το 2022 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των hedge funds – Σε απόγνωση οι επενδυτές
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με το HFR, τα funds σημείωσαν απώλειες, κατά μέσο όρο, -5,6% τους πρώτους έξι μήνες του 2022

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές απόδοσής τους οδεύουν τα hedge funds, με τους επενδυτές να βιώνουν μέρες απόγνωσης βλέποντας τα υπό διαχείριση assets τους να καταγράφουν κολοσσιαίες ζημίες.

Σύμφωνα με το HFR, τα funds σημείωσαν απώλειες, κατά μέσο όρο, -5,6% τους πρώτους έξι μήνες του 2022. Και ενώ ανέκαμψαν περίπου 0,5% τον περασμένο μήνα, ο κλάδος βαίνει προς το χειρότερο έτος στην Ιστορία του, αρχής γενομένης από το 1990…

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζονται στα λεγόμενα long-short hedge funds,  τα οποία διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 1,2 τρισ. δολ. και που στοιχηματίζουν στην άνοδο και την πτώση των τιμών των μετοχών. 

Όπως αναφέρει το HFR, το πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν πτώση 12%, παρότι τον Ιούλιο οι μετοχές ανέκαμψαν κατά 7%, σύμφωνα με εκτίμηση του επικεφαλής της υπηρεσίας εντοπισμού θέσης της JPMorgan, John Schlegel.

«Σαφώς, οι long επενδύσεις ήταν μια πλήρης καταστροφή», δήλωσε ο Scott Wilson, επικεφαλής επενδύσεων του ταμείου δωρεών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, προσθέτοντας πως ήταν μια «δύσκολη χρονιά» για τα funds που είχαν στοιχηματίσει στις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες που ήταν στη… μόδα.

Μεταξύ των funds που «υποφέρουν» είναι το Tiger cub του Lee Ainslie, η Maverick Capital, η οποία σημείωσε διψήφια κέρδη σε καθένα από τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά σημείωσε πτώση 35% τους πρώτους έξι μήνες του έτους και η Light Street που παρουσίασε πτώση περισσότερο από 40%.

Το Third Point του Daniel Loeb υποχώρησε περίπου 20% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχοντας χάσει χρήματα σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας λογισμικού SentinelOne και της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive. Αλλά και η Skye Global, που ιδρύθηκε από τον πρώην αναλυτή του Third Point, Jamie Sterne, σημείωσε πτώση περισσότερο από 35% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αφού έχασε 10,4% τον Ιούνιο. 

Το hedge fund, το οποίο εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο κατά 30% σε ετήσια βάση από την ίδρυσή του, χτυπήθηκε από μια μεγάλη θέση στην Amazon. Η Amazon είχε μειωθεί κατά 36% το έτος έως τον Ιούνιο, αλλά έκτοτε μείωσε τις απώλειές της σε περίπου 19%. 

«Ορισμένα hedge funds θα έπρεπε να είχαν εγκαταλείψει τον όρο «hedge» εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Andrew Beer, διευθυντικό μέλος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Dynamic Beta.  

Οι long θέσεις «δεν είναι αυτό που θέλετε να έχετε σε αυτήν την αγορά», δήλωσε ο Patrick Galli, διευθύνων εταίρος της Sussex Partners, η οποία προτιμά στρατηγικές που παρέχουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση. 

Πάντως, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι απώλειες αποθαρρύνουν τους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη επιφυλακτικοί για τα hedge funds. Με καθαρές εισροές 13,92 δισ. δολαρίων πέρυσι, τα hedge funds προσέλκυσαν μόλις 440 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης εκροής τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ομάδα δεδομένων eVestment. 

Και τα στοιχεία από τον διαχειριστή κεφαλαίων Citco δείχνουν ότι τα κεφάλαια υπέστησαν εκροές άνω των 10,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο. Άλλοι επενδυτές αναλαμβάνουν ήδη δράση. Το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP μειώνει την έκθεσή του σε hedge funds και αξιολογεί ποιες στρατηγικές μπορεί να εφαρμόσει εσωτερικά, αντί να τις κατανέμει σε έναν εξωτερικό συνεργάτη, ως τρόπο μείωσης του κόστους και βελτίωσης του ελέγχου.