«Το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει κολλήσει στην αρχαία Ελλάδα»

«Το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει κολλήσει στην αρχαία Ελλάδα»

Συγκριτικά στοιχεία της Morgan Stanley δείχνουν γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θέλει να βρίσκεται στη θέση της Ελλάδας.

Καμία χώρα στην ευρωζώνη δεν είναι ασφαλής από τη διεθνή οικονομική κρίση και την κρίση που διέρχεται το κοινό νόμισμα. Ωστόσο κάποιες χώρες φαίνεται πως τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλες.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα του Άντριου Σιτς, επιτελικού στελέχους της Morgan Stanley και ειδικού σε ζητήματα ευρωπαϊκής πίστωσης.

Σε παρουσίαση που πραγματοποίησε την Τετάρτη -στοιχεία της οποίας δημοσιεύει το Business Insider σε άρθρο υπό τον τίτλο «Κάθε χώρα στην Ευρώπη θα πρέπει να χαίρεται που δεν είναι η Ελλάδα»- συμπεριέλαβε και το παρακάτω διάγραμμα που απεικονίζει την πορεία των επίπεδων ΑΕΠ οχτώ σημαντικών οικονομιών της Ευρώπης, με στοιχεία από το 2008.


Στο διάγραμμα φαίνεται πως η Γερμανία έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ-κρίσης, ενώ και η Γαλλία και η Μεγ. Βρετανία δεν τα πάνε άσχημα.

Ανάμεσα στις οικονομίες των χρεωμένων PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) του ευρωπαϊκού Νότου, ωστόσο, ξεχωρίζει η καθοδική πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας, «που μοιάζει να έχει ‘κολλήσει’ στην αρχαία Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Και απ’ ότι φαίνεται, λόγω του ευρώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αν και σε καλύτερη οικονομική θέση, δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ μακριά.  «Παρότι οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης χαίρονται που δεν βρίσκονται στη θέση της Ελλάδας, παραμένουν ‘δεμένες’ με αυτήν εξαιτίας του κοινού νομίσματος», καταλήγει το δημοσίευμα.