Το ασύλληπτο ποσό που θα πάρει από την Goldman Sachs ο στενότερος σύμβουλος του Τραμπ

Το ασύλληπτο ποσό που θα πάρει από την Goldman Sachs ο στενότερος σύμβουλος του Τραμπ
epa05742764 Gary Cohn, director of the U.S. National Economic Council, arrives to a swearing in ceremony of White House senior staff in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, on 22 January 2017. EPA/Andrew Harrer / POOL

Ο Gary Cohn μετακομίζει στον Λευκό Οίκο έχοντας εξασφαλίσει μια τεράστια περιουσία.

Μετά από 25 χρόνια πολύ σημαντικής καριέρας στην Goldman Sachs, ο Gary Cohn αφήνει την επενδυτική τράπεζα για να γίνει ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ. Και για να το κάνει αυτό, θα εισπράξει ένα τεράστιο ποσό.

Πιο συγκεκριμένα ο Cohn θα λάβει άμεσα 65 εκατ. δολάρια ως αντάλλαγμα για τις μετοχές της Goldman τις οποίες έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια κυρίως ως μέρος της αμοιβής του και των διάφορων μπόνους. Κανονικά οι συγκεκριμένες μετοχές παραμένουν δεσμευμένες για ορισμένα χρόνια, όμως η τράπεζα επέλεξε να τις «σπάσει» νωρίτερα ούτως ώστε να μην θεωρηθεί ότι ο πρώην υπάλληλός της έχει παράλληλα μια τόσο κρίσιμη θέση στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο νέος επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου ενημέρωσε την Τρίτη ότι δεν κατέχει μόνο το παραπάνω ποσό σε μετοχές από την Goldman Sachs. Πέρα από τα 65 εκατ. δολάρια, έχει στην κατοχή του μετοχές συνολικής αξίας 220 εκατ. δολαρίων τις οποίες έχει τοποθετήσει σε trust που ελέγχει η οικογένειά του. Και η Goldman ήρε τους περιορισμούς νωρίτερα από το κανονικό, για τα 68 εκατ. δολάρια από αυτά.

Συνολικά, λοιπόν, ο Cohn έχει λαμβάνειν από την Goldman Sachs το ποσό των 285 εκατ. δολαρίων, πλην του ποσοστού που έχει παρακρατηθεί για την πληρωμή φόρων. Και σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνεται η ετήσια αμοιβή του για το 2016, η οποία φτάνει τα 7 εκατ. δολάρια.