Το ασυνήθιστο αξεσουάρ της Apple που έφτασε να έχει υπερμεγέθη οικονομική σημασία για την εταιρεία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ασύρματα ακουστικά AirPods της Apple μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά είναι πλέον πολύ μεγάλα ως προς την επιχειρηματική τους αξία για την εταιρεία.

του Don Reisinger

Φέτος, η εταιρεία θα πουλήσει 50 εκατομμύρια AirPods, στα 159 δολάρια το ένα ζευγάρι, σύμφωνα με τον αναλυτή της Wedbush, Dan Ives. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Η Apple κυκλοφόρησε τα πρώτα της AirPods το 2016, σε μια στιγμή που οι πωλήσεις του iPhone εξακολουθούσαν να αυξάνονται ραγδαία. Την τελευταία χρονιά, ωστόσο, οι πωλήσεις του iPhone άρχισαν να επιβραδύνονται και η Apple αναζητά άλλες πηγές εσόδων για να αντισταθμίσει αυτή την πτώση.

Τα AirPods, ένα αναγκαίο αξεσουάρ για τους ανθρώπους που περπατούν για να πάνε στη δουλειά ή στο πανεπιστήμιο, καλύπτουν εν μέρει αυτόν τον ρόλο. Το ερώτημα είναι αν τα AirPods, σε συνδυασμό με μια άλλη «καυτή» επιχειρηματική δραστηριότητα – τις υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν την Apple Music και το iCloud – θα αποδειχθούν αρκετά για την εταιρεία.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Apple συντρίβει τον ανταγωνισμό με τα AirPods. Πέρυσι, αντιπροσώπευαν το 60% της παγκόσμιας αγοράς ασύρματων ακουστικών, ξεπερνώντας με άνεση τα Elite Active 65t της Jabra, τα οποία είχαν μερίδιο αγοράς 10%, σύμφωνα με την Counterpoint Research.

Σε συνέντευξή του στο Fortune, ο αναλυτής της Creative Strategies, Tim Bajarin, επεσήμανε ότι η δυναμική των AirPods μπορεί να αποδοθεί στον σχεδιασμό τους και στην τιμή των 159 δολαρίων, η οποία, για τα δεδομένα της Apple τουλάχιστον, θεωρείται προσιτή.

«Η τιμή των AirPods ήταν πολύ λογική, καθιστώντας τα ελκυστικά για όλους τους πελάτες της Apple», είπε ο Bajarin.

Σε επικοινωνία του με επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ανέφερε ότι η ζήτηση για τα AirPods είναι «πρωτοφανής» χωρίς να παράσχει άλλες λεπτομέρειες. Προσέθεσε, απλώς, ότι το τμήμα φορετών συσκευών της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει τα AirPods και το Apple Watch, παράγει περισσότερα έσοδα απ’ ό,τι 300 από τις εταιρείες της λίστας Fortune 500 μαζί.

Εάν το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα έσοδα από τα AirPods είναι ακριβές, αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα από μόνη της θα κατατασσόταν στην 384η θέση της λίστας Fortune 500, μπροστά από τη Foot Locker, τη Motorola και την AMD. Και πάλι, όμως, τα έσοδα από τα AirPods δεν είναι παρά το 3% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων ύψους 265 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Apple.

Όπως εξηγεί ο Ives στο Fortune, τα AirPods δεν είναι σημαντικά τόσο με όρους εσόδων, όσο με όρους μικτού κέρδους. Όπως εκτιμά ο ίδιος, η Apple βγάζει μικτό κέρδος – τη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης ενός προϊόντος και του κόστους παραγωγής του – από 90 έως 100 δολάρια για κάθε ζευγάρι AirPods που πουλιέται!

Σχετικά άρθρα