Το bitcoin απέφυγε τη διάσπαση

Το bitcoin απέφυγε τη διάσπαση

Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην αναβολή μιας απόφασης που φαινόταν ότι έχει ήδη επικρατήσει.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, το bitcoin απέφυγε τη διάσπασή του σε δύο νομίσματα, αφότου το δίκτυό του υποστήριξε μια αναβάθμιση στο λογισμικό που θα βελτιώσει την ικανότητά του να διεκπεραιώνει έναν αυξανόμενο αριθμό συναλλαγών.

Οι παραγωγοί bitcoin έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη λεγόμενη Πρόταση Βελτίωσης Bitcoin (BIP) 91, αποφεύγοντας τη διάσπαση του bitcoin σε δύο blockchain. Οι παραγωγοί αντιπροσωπεύουν ένα δίκτυο διαχειριστών υπολογιστών που διασφαλίζουν το blockchain – ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο όλων των συναλλαγών bitcoin.

Το BIP 91 είναι το πρώτο βήμα προς μια μεγαλύτερη προσπάθεια αναβάθμισης του bitcoin μέσω ενός λογισμικού που ονομάζεται SegWit2x. Την περασμένη Παρασκευή, η υποστήριξη για το BIP 91 άγγιξε σχεδόν το 100%, ξεπερνώντας το αναγκαίο όριο του 80%, σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.

Κάποιοι επενδυτές έχουν «ζεσταθεί» με το bitcoin, εξαιτίας της εκρηκτικής του απόδοσης και της δυνατότητας που έχει να ανταγωνιστεί κάποτε τον χρυσό και τα κρατικά ομόλογα ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Η ζήτηση για bitcoin έχει αυξηθεί μέσα σε οχτώ χρόνια και αποτιμάται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά ο φόβος μιας διάσπασης του bitcoin οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες. Αφότου άγγιξε ιστορικό υψηλό 3.000 δολαρίων περίπου, το bitcoin έπεσε ακόμα και στα 1.830 δολάρια στην πλατφόρμα Bitstamp. Την περασμένη Παρασκευή, κινείτο στα 2.647 δολάρια.

Η αναβάθμιση του λογισμικού επιδιώκει την αντιμετώπιση των περιορισμών του δικτύου του bitcoin ως προς την επεξεργασία εκατομμυρίων συναλλαγών ημερησίως. Το δίκτυο του bitcoin δεν έχει μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη του νομίσματος και δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί όλες τις συναλλαγές αρκετά γρήγορα.

«Το BIP 91 αποτελεί το νέο κύμα καινοτομίας – είναι αλήθεια ότι τα πράγματα ήταν λίγο στάσιμα για το bitcoin τώρα τελευταία», είπε ο Ρομπ Βιλιόνε, συνιδρυτής της ZenCash, ενός ψηφιακού νομίσματος που εστιάζει στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

Πριν από την υιοθέτηση του BIP 91, κάποιοι επενδυτές φοβούνταν ότι το bitcoin θα διασπαζόταν σε δύο ανεξάρτητα νομίσματα επειδή οι βασικοί developers του δικτύου και οι παραγωγοί ήθελαν διαφορετικούς τρόπους για να αυξήσουν την πώληση bitcoin.

Μέσω του SegWit2x, επήλθε επιτέλους συμφωνία – συμβιβασμός μεταξύ των δύο ομάδων. Η ενεργοποίηση του νέου λογισμικού για την αναβάθμιση του δικτύου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Βιλιόνε.