Το bitcoin «σκαρφάλωσε» τα 42.000 δολάρια – Πως συνδέεται με τις προσδοκίες για τα επιτόκια

Το bitcoin «σκαρφάλωσε» τα 42.000 δολάρια – Πως συνδέεται με τις προσδοκίες για τα επιτόκια
An illustration picture taken in London on May 8, 2022, shows gold plated souvenir cryptocurrency Tether (USDT), Bitcoin and Etherium coins arranged beside a screen displaying a trading chart. - Tether (USDT) is an Ethereum token known as a stablecoin that is pegged to the value of the US dollar, and is currently the largest stablecoin with a market value of USD 83 billion dollars. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Οι αγορές ποντάρουν σε μείωση των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες παγκοσίως μέσα στο 2024.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων -σχεδόν- 20 μηνών έφτασε το bitcoin τη Δευτέρα, εν μέσω των επενδυτικών προσδοκιών για ράλι σε διάφορα assets και καθώς οι αγορές ποντάρουν σε μείωση των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες παγκοσίως μέσα στο 2024.

Στις 17:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) το bitcoin κέρδιζε 3,71% στα 40.451 δολάρια, ενώ πρόσκαιρα διέσπασε και τα επίπεδα των 42.000 δολαρίων.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, το ethereum κέρδιζε 1,71% στα 2.221 δολάρια, έχοντας φτάσει πρόσκαιρα στα 2.260 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022, όπως μετέδωσαν οι Financial Times.

Καθώς οι ηγεσίες της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), της Αγγλίας (BoE) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν «παγώσει» περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τους το τελευταίο χρονικό διάστημα, έρχονται «σήματα» για μειώσεις των επιτοκίων από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο της κάμψης του υψηλού πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το βασικό επιτόκιο της από το καλοκαιρί του 2024 έως και κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του επόμενο χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αναμονή για τις ομοσπονδιακές εγκρίσεις στις ΗΠΑ

Ακόμα, για την πορεία των κρυπτονομισμάτων οι επενδυτές ελπίζουν πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα εγκρίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες  ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο για το bitcoin τις επόμενες εβδομάδες. Η SEC αρνείται εδώ και μια δεκαετία να εγκρίνει spot bitcoin ETF (χρηματιστηριακά κεφάλαια που επενδύουν απευθείας στο κρυπτονόμισμα).

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Wall Street, όπως η BlackRock και η Franklin Templeton, έχουν συμμετάσχει σε εταιρείες όπως η VanEck και η WisdomTree στην υποβολή αιτήσεων στην SEC.

Η αγορά θεωρεί εδώ και καιρό τα spot bitcoin ETF ως έναν τρόπο για να αποσπάσει τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από τις σκανδαλώδεις ομάδες κρυπτογράφησης υπέρ των mainstream επιχειρήσεων, όπως η BlackRock.

«Η κερδοσκοπία των ETF θα συνεχίσει να οδηγεί τη συμπεριφορά στην αγορά κρυπτογράφησης αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν την αφήγηση για τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που θα έχει στο οικοσύστημα το άνοιγμα της αγοράς σε θεσμικούς επενδυτές», δήλωσε ο Σάιμον Πίτερς, αναλυτής αγοράς στο eToro.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: