Το Brexit θα φέρει «ντόμινο» στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης

Το Brexit θα φέρει «ντόμινο» στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης
Skyline of Cesky Krumlov, Czech Republic, from the Castle. (Photo By: Education Images/UIG via Getty Images)

Ιστορικό λάθος του Κάμερον η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Mια βρετανική έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει την αποχώρηση επιπλέον κρατών-μελών της Ανατολικής Ευρώπης από την Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσσελμπορν σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Οι Βρετανοί αναμένεται να ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου για το εάν θα παραμείνει ή όχι η χώρα στην Ευρώπη, μια επιλογή που θα έχει εκτεταμένες συνέπειες στην πολιτική, την οικονομία, την άμυνα και τη διπλωματία στη γηραιά ήπειρο.

«Είναι δεδομένο ότι το Brexit θα φέρει ένα “ντόμινο” στην Ανατολική Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Άσσελμπορν στην Tagesspiegel am Sonntag, τονίζοντας ότι «ήταν ιστορικό λάθος του Ντέιβιντ Κάμερον η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

«Ακόμη κι εάν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ, δεν θα λυνόταν η δυσαρέσκεια των Βρετανών προς την Ευρώπη», προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Κάμερον και ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ο Πολωνός πρωθυπουργός, πιθανόν να είχαν μια “σιωπηλή συμφωνία” για την επαναφορά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Και οι δυο φαίνεται να έχουν ίδιες απόψεις για την Ευρώπη», υποστηρίζει ο Άσσελμπορν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία έχει συγκρουστεί πολλές φορές με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για την ελευθερία λόγου και τη δημοκρατία, καθώς και για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, ενώ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.