Το CNN «μιλάει» ελληνικά

Το CNN «μιλάει» ελληνικά

Ο Δηµήτρης Γιαννακόπουλος εξηγεί στο Fortune γιατί DPG Media και CNN αποφάσισαν να λανσάρουν και στην Ελλάδα τον δηµοφιλή τίτλο.

Του Τάσου Ζάχου

«Η Ελλάδα αντιµετωπίζει ένα φριχτό δίληµµα: Ένα τρίτο πακέτο διάσωσης (µνηµόνιο) µε αυστηρή λιτότητα ή την οικονοµική κατάρρευση» έγραφε τον Ιούλιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Cable News Network (CNN), σε ένα από τα πολλά θέµατά του για τις διαπραγµατεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης µε τους θεσµούς.

Και δεν ήταν µόνο το CNN, καθώς η χώρα µας εξακολουθεί να βρίσκεται στην «πρώτη σελίδα» των µεγαλύτερων Μέσων Ενηµέρωσης παγκοσµίως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης, συνήθως για τους λάθους λόγους.

Το µεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτηµα και τις επιπτώσεις του ήταν, µάλιστα, ο βασικός λόγος που κορυφαία ΜΜΕ µε ηγετική θέση στο παγκόσµιο στερέωµα δεν έµειναν µόνο στην αρθρογραφία, αλλά επεκτάθηκαν και επιχειρηµατικά στην Ελλάδα, σε συνεργασία µε εγχώριους οµίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενηµέρωσης. Τελευταίο παράδειγµα το λανσάρισµα της ελληνικής εκδοχής του CNN.gr από την DPG Digital Media, η οποία πήρε την απόφαση να επενδύσει σε ένα κορυφαίο διεθνές brand, καθολικής αποδοχής και εµβέλειας, ενισχύοντας παράλληλα το δικό της δίκτυο ψηφιακών µέσων εννέα ιστοσελίδων – από τον χώρο της ενηµέρωσης και του lifestyle µέχρι την αθλητική ειδησεογραφία.

«Το CNN.gr είναι για εµάς µια πολλά υποσχόµενη συνεργασία η οποία θα φέρει το όνοµα, το περιεχόµενο και την αφηγηµατική ποιότητα του CNN σε εκατοµµύρια Έλληνες, στη δική τους γλώσσα, σε κάθε γωνιά του κόσµου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Περιεχοµένου και Συνεργασιών του CNN International, Graig Beitchman, όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών, το περασµένο καλοκαίρι.

«Οι διαπραγµατεύσεις δεν ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες και δύσκολες, αν λάβει κανείς υπόψη τις αυστηρές διαδικασίες και πολιτικές που όλοι γνωρίζουµε ότι ακολουθούνται από διεθνείς οργανισµούς του κύρους και του βεληνεκούς της Turner. Θα έλεγα ότι υπήρξε αµοιβαία εµπιστοσύνη από τα πρώτα κιόλας στάδια των συζητήσεων» αναφέρει στο Fortune, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του DPG Group, Δηµήτρης Γιαννακόπουλος. Ξεκαθαρίζει δε ότι το ισχυρό brand name του CNN ήταν ο κύριος λόγος που ώθησε την εταιρεία του να επενδύσει σε αυτή τη «στρατηγική συνεργασία», όπως τη χαρακτηρίζει. Παράλληλα αναφέρει ότι στόχος του νέου εγχειρήµατος είναι η ερευνητική δηµοσιογραφία και η δηµιουργία ποιοτικού και ενδιαφέροντος πρωτογενούς περιεχοµένου: «Το CNN.gr στοχεύει να προσφέρει άµεσα και µε ακρίβεια ελληνική και διεθνή ειδησεογραφία, µε τη µοναδική σφραγίδα ποιότητας του CNN, στους απανταχού Έλληνες ανά τον κόσµο, φέρνοντας ταυτόχρονα τους Έλληνες της Διασποράς πιο κοντά στη µητέρα-πατρίδα. Και, φυσικά, τους Κύπριους. Σε µια κρίσιµη εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ σηµαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα, εµείς επενδύουµε σε ένα προϊόν που θα υπηρετήσει µε υπευθυνότητα την ολοένα αυξανόµενη απαίτηση του κοινού για έγκυρη, έγκαιρη και ποιοτική ενηµέρωση. Η στρατηγική συνεργασία µε τη διεθνή οικογένεια του CNN, της οποίας αποτελούµε πλέον µέλος, µας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη του δικτύου του οµίλου µας σε όλους τους εκείνους τους τοµείς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή».

Φιλόδοξο προτζεκτ σε χαλεπούς καιρούς για τα ΜΜΕ

Οι ξένοι όµιλοι δεν ανακάλυψαν τώρα την Ελλάδα. Στην εγχώρια µιντιακή αγορά, ειδικά στο κοµµάτι της online ενηµέρωσης, ήδη δραστηριοποιούνται ξένα brands όπως το Fortune, το Forbes και, πιο πρόσφατα, η ελληνική έκδοση της Huffington Post. Ταυτόχρονα, µεγάλα εγχώρια εκδοτικά συγκροτήµατα «τρέχουν» τις online εκδόσεις των εφηµερίδων τους, αυξάνοντας τον ανταγωνισµό στο διαδίκτυο. Τα γραφεία σύνταξης του CNN.gr έχουν ως έδρα την Αθήνα, ενώ στη συντακτική οµάδα παρέχεται στενή και συνεχής υποστήριξη από το CNN London, το µεγαλύτερο διεθνές γραφείο του CNN. Παράλληλα, η συνεργασία µε την DPG Digital Media θα επεκτείνει τις ειδησεογραφικές πηγές του CNN στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, τόσο λόγω της σηµαντικής γεωπολιτικής της θέσης όσο και εξαιτίας της ειδησεογραφίας της, µε συνέπειες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και στις διεθνείς αγορές, αποτελεί σηµαντικό πόλο έλξης ξένων Μέσων, ανταποκριτών και διεθνούς ρεπορτάζ. Η διόγκωση του ενδιαφέροντος ήταν αναπόφευκτη και σε επιχειρηµατικό επίπεδο» εξηγεί ο Δηµήτρης Γιαννακόπουλος και προσθέτει πως το CNN.gr θα συνδυάζει την άριστη προβολή της διεθνούς ειδησεογραφίας µε το αµιγώς ελληνικό περιεχόµενο. «Το CNN.gr θα παρέχει ελληνόφωνη ενηµέρωση αντλώντας ένα ποσοστό 20%-30% της ύλης του –κείµενα, φωτογραφίες και βίντεο– από τη δεξαµενή θεµάτων του CNN International. Το µεγαλύτερο ποσοστό, όµως, του περιεχοµένου θα παράγεται από µια υψηλού επιπέδου συντακτική οµάδα και θα είναι πρωτογενές περιεχόµενο, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αναλύσεις και πολλά βίντεο» εξηγεί.

Ο µεγαλοµέτοχος της DPG αναγνωρίζει πως η εγχώρια αγορά των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης δοκιµάζεται σκληρά από την κρίση, δεδοµένης και της δραµατικής υποχώρησης της διαφηµιστικής δαπάνης.

Ενδεικτικά, µόνο στο κοµµάτι της τηλεοπτικής διαφήµισης, η οποία εξακολουθεί να κατέχει τη µερίδα του λέοντος, η δαπάνη έχει καταρρεύσει, από ένα δισ. ευρώ το 2008, στα 450 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ πτωτική είναι η πορεία της διαφήµισης σε εφηµερίδες, περιοδικά και διαδίκτυο, ειδικά τους τελευταίες µήνες, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονοµία. Εκτός των άλλων, πολλές επιχειρήσεις έχουν να αντιµετωπίσουν προβλήµατα υπερδανεισµού, την ώρα που τα capital controls περιόρισαν ακόµα περισσότερο τα έσοδά τους και οδήγησαν σε µειώσεις µισθών και απολύσεις δηµοσιογράφων και τεχνικών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δηµήτρης Γιαννακόπουλος επισηµαίνει πως τα εµπόδια και η κρίση είναι –αν όχι οι ευκαιρίες– σίγουρα τα κίνητρα ώστε να αναδείξει η DPG Media την «πρωτοποριακή δυναµική της». «Το συγκριτικό πλεονέκτηµα αυτής της συνεργασίας έγκειται κατ’ αρχάς στην παροχή έγκυρης, ποιοτικής και πρωτογενούς ενηµέρωσης, ως αποτέλεσµα του “παντρέµατος” των κοινών αξιών και στόχων των δύο εταιρειών. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι θα έχουµε την ευκαιρία, ως DPG, να αντλήσουµε γνώση και τεχνογνωσία από αγορές που είναι ήδη πολύ πιο µπροστά από την Ελλάδα στον τοµέα του digital» συµπληρώνει.

Το CNN και το ενδιαφέρον για τηλεοπτική άδεια

Δεν είναι µόνο η κρίση και το ενδιαφέρον των ξένων δηµοσιογράφων που αλλάζουν το τοπίο στον κλάδο των Mέσων Mαζικής Eνηµέρωσης. Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο ένα νέο νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας τους στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθµών. Νέοι «παίκτες» ετοιµάζονται να µπουν στην τηλεοπτική αγορά, διεκδικώντας –είτε µόνοι είτε συνεργαζόµενοι– τις συχνότητες τις οποίες η κυβέρνηση θα πλειστηριάσει. Ένα από τα ονόµατα που έχουν ακουστεί σε πολλά ρεπορτάζ είναι και αυτό του Δηµήτρη Γιαννακόπουλου. Ο ίδιος, απαντώντας µέσω του Fortune, δεν διαψεύδει πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος και αφήνει όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως προτεραιότητα τώρα είναι το εγχείρηµα του CNN.gr.

«Είναι γεγονός πως για την DPG, ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των ψηφιακών µέσων, όλα είναι ανοικτά. Οι Έλληνες πολίτες µάς έχουν εµπιστευθεί τόσο για την ενηµέρωσή τους όσο και για την ψυχαγωγία τους, µέσω των sites που διαθέτουµε στο ολοένα αυξανόµενο portfolio µας. Δεν αποκλείουµε κάποια νέα επιχειρηµατική επέκταση και επένδυση στην ελληνική αγορά των media. Η ενηµέρωση που παρέχουµε στα ελληνικά sites που διαχειριζόµαστε, αλλά και το υλικό που θα έχει στη διάθεσή του το CNN.gr, θεωρώ πως είναι σηµαντικά όπλα στη φαρέτρα µας για τυχόν µελλοντικές κινήσεις και κατάκτηση νέων πεδίων στην αγορά των ΜΜΕ» σηµειώνει ο Δηµήτρης Γιαννακόπουλος.

Παράλληλα, επισηµαίνει πώς έχει έρθει η ώρα για τους Έλληνες επιχειρηµατίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, κυρίως τώρα που η κρίση έχει πλήξει τον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα και η ανεργία έχει εκτοξευθεί δραµατικά. «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για τους επιχειρηµατίες, τους βιοµηχάνους, τους εφοπλιστές, τους επενδυτές της χώρας· να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συγκρατήσουν, να µπουν ανάχωµα στη ροή φυγής των νέων από τη χώρα και να δηµιουργήσουν επενδυτικά πεδία και νέες θέσεις εργασίας, καταβάλλοντας κανονικά τους φόρους τους και στηρίζοντας επιτέλους την ελληνική παραγωγή και την ελληνική οικογένεια. Η στιγµή είναι ιστορική και, όπως γνωρίζετε, η ιστορία εκδικείται όταν δεν τη σέβεσαι».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Fortune.