Η διπλή προειδοποίηση Πούτιν σε Ευρώπη και ΗΠΑ και η επιθυμία Τσίπρα για διευρυμένη συνεργασία

Η διπλή προειδοποίηση Πούτιν σε Ευρώπη και ΗΠΑ και η επιθυμία Τσίπρα για διευρυμένη συνεργασία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου . Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν την επιθυμία για επενδυτικά έργα, χωρίς να παραβλέψουν τις δύσκολες συνθήκες.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για τη Ρωσία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ότι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν το βράδυ της Παρασκευής για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Οι τομείς που αναμένονται ρωσικές επενδύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο ΑλέξηςΤσίπρας ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

Έτοιμος να απαντήσει σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ο Πούτιν

Με εμφανή τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μήνυμα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχετικά με τις κινήσεις τους όσον αφορά την εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστημάτων στη Ρουμανία. Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε, μάλιστα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν να τοποθετούν εξελιγμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματα κοντά στην επικράτεια της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί ότι απειλείται και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία είπε χαρακτηριστικά: «Η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα» ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι (σ.σ. τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα) είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

«Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν!» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε: «Τι είναι αυτό; Είναι ραντάρ και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων!».

«Βεβαίως αυτό απειλεί εμάς» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Μάλιστα ο κ. Πούτιν υπαινίχθηκε ότι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν άλλου είδους όπλα ή κεφαλές στα αντιπυραυλικά συστήματα που τοποθέτησαν στη Ρουμανία.

«Δεν είναι δύσκολο να γίνει η αλλαγή των όπλων σε αυτά τα συστήματα» υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αποτελεί απειλή για εμάς και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε» προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος. «Τώρα θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Επαναλαμβάνω είναι απαντητικά αυτά τα μέτρα. Τίποτα δεν θα κάνουμε προτού δούμε τους πυραύλους στην Πολωνία» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις ικανότητές μας» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε ειδική αναφορά στα αντιαεροπορικά συστήματα «Ισκαντέρ».

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ.Πούτιν καλώντας εμμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, πολύ κοντά σε μια περιοχή που θεωρείται το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Πούτιν: Λύστε το πρόβλημα με τη βίζα για να στείλω 3 εκατ. Ρώσους στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στα θέματα του τουρισμού και της ενέργειας έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, κάνοντας νύξη και στο πρόσφατο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ταχύτητα έκδοση βίζας για Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρας μας. «Λύστε το πρόβλημα των θεωρήσεων και θα έρθουν 3.000.000 Ρώσους στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ήδη από το Μάρτιο το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία έχει αυξηθεί κατά 523%. Φέτος, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, 1.000.000 Ρώσοι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν για ταξίδια στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Εάν τάχιστα επιλυθεί το πρόβλημα των θεωρήσεων, θα είναι πριπλάσιος αυτός ο αριθμός, σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη, σημειώνοντας ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Παραμένουν σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

«Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ερώτηση για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή». Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.

Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία, και πρόσθεσε: Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, για να τονίσει ότι δεν αρκεί επιθυμία και δηλώσεις, αλλά ότι για την αποκατάσταση των σχέσεων χρειάζεται να κάνεις κάτι. «Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν», τόνισε.

Ποια η συμφωνία των δυο ηγετών

Η τετ α τετ συνάντηση Τσίπρα -Πούτιν διήρκεσε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά ενώ είχε προγραμματιστεί για τριάντα λεπτά και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά υπογράφηκαν:

* Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

* Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

* Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

* Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων : Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.