To ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την Ελλάδα

To ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την Ελλάδα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του έκτακτου Eurogroup, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Christos DOGAS

Το πολυνομοσχέδιο για τη δόση και οι οφειλές της Ελλάδας τους επόμενους μήνες.

Σε ένα πολυνομοσχέδιο ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τα προαπαιτούμενα αλλά και τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης της βοήθειας.

Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου και στη συνέχεια να δοθεί πολιτικά το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Ωστόσο, όλα τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης του ΔΝΤ, τόσο για τον αυτόματο κόφτη, όσο και για το σχέδιο-υπόσχεση για το χρέος. Το Ταμείο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, την ώρα που οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει πως δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.

Όμως ακόμη και εάν κάποια στιγμή τον Ιούνιο εκταμιευθεί η δόση, αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να είναι μεγαλύτερη από 4-5 δισ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι η ασφυξία στην οικονομία θα συνεχίζεται, αφού το Δημόσιο θα καλύψει απλώς τις δανειακές του υποχρεώσεις για το επόμενο τρίμηνο, χωρίς να μπορέσει να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το πλάνο εκταμίευσης που είχε εκπονηθεί με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο έπρεπε να καταβληθούν στην Ελλάδα δύο δόσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου.

Στη συνέχεια, στο πρώτο τρίμηνο έπρεπε να εκταμιευθούν 4,9 δισ. ευρώ και στο δεύτερο τρίμηνο 4,5 δισ. ευρώ, συνολικά, δηλαδή 9,4 δισ. ευρώ.

Συνυπολογιζόμενα και τα 5,7 δισ. ευρώ του τελευταίου διμήνου του 2015, από την οικονομία λείπουν 15,1 δισ. ευρώ. Εάν καταβληθούν, λοιπόν, στην καλύτερη περίπτωση 5 δισ. ευρώ και πάλι, από την πραγματική οικονομία θα λείψουν 10 δισ. ευρώ.