Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Η άνοδος του πληθωρισμού φέρνει κοινωνικές αναταραχές

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Η άνοδος του πληθωρισμού φέρνει κοινωνικές αναταραχές
epa04824587 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO *** Local Caption *** 51301299 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ΔΝΤ υποστήριξε ότι σε ευάλωτες  χώρες, οι κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα για να εξομαλύνουν τη μετάβαση των αυξανόμενων διεθνών τιμών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί για αναζοπύρωση κοινωνικών εντάσεων, τύπου Αραβικής Ανοιξης, εξαιτίας της έκρηξης της ακρίβειας σε βασικά αγαθά για την επιβίωση των πιο ευάλωτων πολιτών και προτρέπει τη Λατινική Αμερική να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο κοινωνικής ανάφλεξης σε μια ευαίσθητη περιοχή με ιστορία άγριων αντιδράσεων.

Οι κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική θα πρέπει να παρέχουν στοχευμένη αλλά προσωρινή δημοσιονομική στήριξη για να βοηθήσουν τις φτωχές οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και να μειώσουν τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής από την εκτόξευση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ, το οποίο επικρίθηκε για πολύ καιρό ότι υποστηρίζει την επώδυνη λιτότητα, είπε ότι σε χώρες όπου το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας δεν είναι καλά ανεπτυγμένο, οι κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα για να εξομαλύνουν τη μετάβαση των αυξανόμενων διεθνών τιμών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, το ταμείο με έδρα την Ουάσιγκτον προειδοποίησε για το δημοσιονομικό κόστος και τις πιθανότητες για στρεβλώσεις.

Τα καμπανάκια του ΔΝΤ δεν αφορούν βέβαια μόνο την ευαίσθητη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, αλλά αποτελεούν μια άμεση στοχευμένη προειδοποίηση για το πού μπορεί να οδηγήσει κι άλλες περιοχές η ανεξέλεκτη εκτίναξη τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες του πληθυσμού και κυρίως εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν αυτό το δυσβάσταχτο βάρος.

Από την έναρξη του πολέμου, το 40% των χωρών έχουν εισαγάγει νέα μέτρα για να βοηθήσουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών στις ευάλωτες ομάδες, που κυμαίνονται από μειώσεις φόρων και δασμών στις εισαγωγές έως θέσποιση πλαφόν, ανώτατου ορίου, στις τιμές ή κοινωνικές παροχές, με μέσο εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,3% του ΑΕΠ φέτος, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες στο Περού, όπου η ταχύτερη αύξηση του κόστους ζωής των τελευταίων δύο δεκαετιών προκάλεσε κοινωνικές ταραχές που οδήγησαν τον Πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Λίμα.