Το ελληνικό βραχιόλι που σας βοηθά να αλλάξετε διάθεση

Το ελληνικό βραχιόλι που σας βοηθά να αλλάξετε διάθεση

Η εφευρέτης Φωτεινή Μαρκοπούλου, η ίδρυση της «Doppel» και τα είδη τεχνολογίας που μπορούν να φορεθούν.

Σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο, όπως αυτός της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιστήμονες κάνουν την εμφάνισή τους συνδέοντας το όνομά τους με σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις. Τη δική της φιλόδοξη προσπάθεια κάνει και η Ελληνίδα φυσικός, Φωτεινή Μαρκοπούλου, η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό συστημάτων τεχνολογίας και αποτελεί μια εκ των συνιδρυτών της «Doppel», μιας εταιρείας που ασχολείται με είδη τεχνολογίας που μπορούν να φορεθούν.

Με την αγορά των «wearables» να εξελίσσεται εκτός από την Αμερική και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, μαθαίνοντας το καταναλωτικό κοινό στη μόδα των gadgets που μπορούν να φορεθούν, η Φωτεινή διαφοροποιείται δημιουργώντας τεχνολογία που αλλάζει τον τρόπο αντίληψης, αίσθησης και συμπεριφοράς μας και υπόσχεται στους χρήστες της εσωτερική γαλήνη και συγκέντρωση.

doppel

Ούσα ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής «Perimeter» του Καναδά, ενός από τα πιο γνωστά ιδρύματα στο χώρο της θεωρητικής φυσικής, έχει καταρτίσει σημαντικές μελέτες στην ψυχο-φυσιολογία αναφορικά με το πώς το μυαλό και το σώμα επηρεάζουν το ένα το άλλο.
Με άξονα την κβαντική κοσμολογία, σε σύνθετα συστήματα και δίκτυα επικεντρώνεται κυρίως στα κοινά στοιχεία ανάμεσα στη σχεδίαση συστημάτων και την προσωπική εμπειρία.

Το 2012 η Φωτεινή παίρνει την απόφαση να κάνει στροφή στην καριέρα της παρακολουθώντας το διπλό μεταπτυχιακό Innovation Design Engineering στο Imperial College του Λονδίνου και το Royal College of Art. Δύο χρόνια μετά αποφοιτεί έχοντας ήδη στο ενεργητικό της δύο σημαντικά projects: το Cityzen , ένα ψηφιακό σύστημα ψηφοφορίας βασισμένο σε στατιστικά στοιχεία, και το MyTempo στο οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Δημιουργικής Επιχείρησης από τη Deutsche Bank για το 2014 και έλαβε μέρος στην έκθεση John Lewis Future Store.

doppel1

Το επόμενο βήμα είναι η ενασχόληση με το επιχειρείν. Μαζί με συναδέλφους της προβαίνει στην ίδρυση της εταιρείας Team Turquoise, με βασικό αντικείμενο δραστηριοποίησης την εκπόνηση ερευνών στην ψυχο-φυσιολογία. Η MyTempo μετονομάζεται σε «Doppel» και τον Ιούνιο του 2015 συμμετέχει στην πλατφόρμα του Kickstarter. Πρόκειται για μια εταιρεία κατασκευής ειδών τεχνολογίας που μπορούν να φορεθούν, και που χρησιμοποιεί την ψυχο-φυσιολογία για να δημιουργήσει τεχνολογία που αλλάζει την αντίληψή μας, τις αισθήσεις μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι στα πράγματα.

Το ντεμπούτο του στην αγορά έχει ήδη κάνει το πρώτο προϊόν της εταιρείας που φέρει και αυτό την ονομασία «Doppel», ένα βραχιόλι που βοηθά τον χρήστη του να παραμείνει ήρεμος και συγκεντρωμένος. Αξίζει να αναφερθεί πως το εν λόγω gadget θεωρείται πολλά υποσχόμενο και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. Μάλιστα κατά την παρουσίαση του «Doppel» στην καμπάνια του Kickstarter η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που εξασφάλισε στη νεοφυή εταιρεία το ποσό των 111.000 λιρών.