Το Eurogroup των αδιεξόδων και τα σενάρια των εκλογών

Το Eurogroup των αδιεξόδων και τα σενάρια των εκλογών
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε., την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ελάχιστες είναι οι προοπτικές συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σάββατο.

Οι ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου είναι ελάχιστες. Οι δανειστές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν θα ενσωματώσουν στο τελικό κείμενο που θα καταθέσουν αύριο καμία από τις ελληνικές προτάσεις, παρά μόνο τον συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία.

Η δεύτερη παραχώρηση που αναμένεται να κάνουν είναι να επαναλάβουν τη δέσμευση για το χρέος, όπως είχε διατυπωθεί το Νοέμβριο του 2012.

Κατά τα λοιπά, όμως, θα επιμείνουν στις υπόλοιπες απαιτήσεις τους, όπως εκφράστηκαν στο κείμενο των προτάσεών τους, ενώ εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τις υπαναχωρήσεις που περιείχε η τελευταία ελληνική πρόταση, τόσο στο θέμα των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά, όσο και στο θέμα των συντάξεων, καθώς η προηγούμενη πρόταση της Αθήνας περιελάμβανε τη δέσμευση για εφαρμογή του νόμου του 2010, η οποία αφαιρέθηκε από το κείμενο της Πέμπτης, αλλά και στο θέμα των εργασιακών, καθώς δεν υπάρχει η αναφορά ότι η κυβέρνηση δεν θα ακυρώσει προηγούμενες αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις.

Ήδη, και ενώ ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω του τη διαπραγματευτική ομάδα, δεν έχει οριστεί καμία συνάντηση μεταξύ των ελληνικών κλιμακίων και εκείνων των θεσμών. Αντίθετα, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές συσκέψεις των τεχνικών ομάδων των δανειστών, που επεξεργάζονται διάφορα σενάρια.

Σε αυτά περιλαμβάνονται πλέον ανοιχτά και οι ασκήσεις επί χάρτου για το τι θα γίνει τη Δευτέρα εάν δεν υπάρχει συμφωνία, καθώς και το τι θα γίνει με τις τράπεζες. Τυπικά, το ελληνικό πρόγραμμα διαρκεί έως την Τρίτη, άρα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μην επιβάλει περιορισμούς στον ELA.

Όμως, σε περίπτωση αδιεξόδου, το θέμα θα μπορούσε να μπει στο ΔΣ της ΕΚΤ και εφόσον ψηφιστεί από τα 2/3 των κεντρικών τραπεζιτών, να εφαρμοστεί.

Από την άλλη, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συμπεριφορά των καταθετών, καθώς εάν στο άκουσμα της μη συμφωνίας αρχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, τότε θα υποχρέωναν την κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στις αναλήψεις και την κίνηση κεφαλαίων.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την πολιτική απόφαση που θα λάβει το κυβερνητικό συμβούλιο, με τις πληροφορίες για εκλογές να φουντώνουν. Και σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα παραμένει το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό με κλειστές τράπεζες και πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι.