Το Facebook μπορεί να χρωστάει έως και 5 δισ. δολάρια στην εφορία!

Το Facebook μπορεί να χρωστάει έως και 5 δισ. δολάρια στην εφορία!

Ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι μάλλον ο «Θείος Σαμ».

Το Facebook αποκάλυψε την Πέμπτη που μας πέρασε ότι πιθανότατα οφείλει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των ερευνών των αμερικανικών φορολογικών αρχών για τον τρόπο με το οποίο η εταιρεία μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε ιρλανδική θυγατρική της για να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Το συνολικό πρόστιμο που μπορεί να επιβάλουν οι αρχές κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν τους τόκους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της για το Facebook η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κι αν τα πράγματα είναι όντως τόσο άσχημα, τότε το Facebook ίσως βρεθεί σε πάρα πολύ δυσχερή οικονομική θέση.

Η φορολογική αυτή υπόθεση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά πριν από τρεις εβδομάδες, όταν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε αγωγή εναντίον του Facebook αναγκάζοντάς το να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των αμερικανικών φορολογικών αρχών. Πάντως δεν έχουν απαγγελθεί μέχρι στιγμής κατηγορίες για συγκεκριμένα άτομα.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2010, όταν το Facebook μετέφερε τα δικαιώματα των δραστηριοτήτων του σε όλο τον κόσμο -εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά- στην Ιρλανδία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χώρας.

Η μεταφορά περιείχε περιουσιακά στοιχεία που δύσκολα ανιχνεύονται, όπως για παράδειγμα τη «βάση χρηστών, την online πλατφόρμα και το μάρκετινγκ άυλων περιουσιακών στοιχείων».

Οι αμερικανικές φορολογικές αρχές θεωρούν ότι η εταιρεία Ernst & Young όπου ανέλαβε να εκτιμήσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρθηκαν, ίσως «υποτίμησε» την πραγματική τους αξία για «μερικά δισεκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με έγγραφο το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του CNN.

«Διαφωνούμε με τη θέση των αμερικανικών φορολογικών αρχών και θα καταθέσουμε υπόμνημα στο φορολογικό δικαστήριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Facebook αυτήν την εβδομάδα.

Μαζί με άλλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Apple, το Facebook βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια για την αποφυγή τεράστιων ποσών από φόρους επειδή μεταφέρει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ιρλανδία και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους με εξαιρετικά χαμηλή εταιρική φορολόγηση.

Το Μάρτιο το Facebook έκανε πίσω, μη μεταφέροντας πλέον μέσω Ιρλανδίας τα περιουσιακά στοιχεία από τις δραστηριότητες στη Βρετανία. Όμως από το 2010 οι αμερικανικές αρχές έχουν επικεντρωθεί σε αυτήν ακριβώς την πρακτική.

Ήδη τον τελευταίο μήνα, οι αρχές έχουν ζήτησαν έξι φορές από την εταιρεία να τούς παραδοθούν στοιχεία για την υπόθεση, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα άνθρωποι του Facebook αναζητήθηκαν επτά ακόμη φορές για τον ίδιο λόγο, χωρίς να υπάρξει ούτε μία ανταπόκριση.