Το FBI ξεκινά έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

Το FBI ξεκινά έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές
epa05860139 FBI Director James Comey (L) and National Security Agency Director Mike Rogers (R) prior to testifying before the House Select Intelligence Committee hearing on Russian active measures during the 2016 election campaign on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 20 March 2017. EPA/SHAWN THEW

Για άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο προσκήνιο σε μια υπόθεση η οποία δεν έχει προηγούμενο.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του διεξάγει έρευνα για το ενδεχόμενο η ρωσική κυβέρνηση να αποπειράθηκε να επέμβει στα εσωτερικά των ΗΠΑ επηρεάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συνδέσεων ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Μόσχα.

Ο Κόμεϊ ανέφερε σε μια ακρόαση του Κογκρέσου ότι αφού εξασφάλισε «την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης», είναι σε θέση «να επιβεβαιώσει» πως το FBI διεξάγει έρευνα για τις ρωσικές προσπάθειες «επηρεασμού των προεδρικών εκλογών» και μεταξύ άλλων εξετάζει «τη φύση των τυχόν δεσμών μεταξύ προσώπων που σχετίζονταν με την εκστρατεία Τραμπ και τη ρωσική κυβέρνηση και το εάν και κατά πόσον υπήρξε οποιοσδήποτε συντονισμός μεταξύ της εκστρατείας (του ρεπουμπλικάνου) και των ρωσικών προσπαθειών».

«Επειδή πρόκειται για μια ανοικτή, εν εξελίξει έρευνα και είναι διαβαθμισμένη, δεν μπορώ να πω περισσότερα για το τι κάνουμε και τίνων τη συμπεριφορά εξετάζουμε», πρόσθεσε ο Κόμεϊ.

Δεν έγιναν παρακολουθήσεις στον Πύργο Τραμπ

Ο διευθυντής του FBI, διευκρίνισε ότι έως τώρα δεν υπάρχει κανένα συμπέρασμα όσον αφορά τυχόν επικοινωνίες συνεργατών του κ. Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους.

Ο κ. Κόμεϊ επιβεβαίωσε επίσης επίσημα ότι το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν διαθέτουν «κανένα στοιχείο» που να υποστηρίζει τις καταγγελίες του κ. Τραμπ ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών του πριν την τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Ντέβιν Νούνες διέψευσε τον ισχυρισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι γίνονταν τηλεφωνικές υποκλοπές στον Πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης, επισήμανε όμως ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν άλλες μέθοδοι εναντίον του Ρεπουμπλικάνου.

Ο Νούνες είπε επίσης κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ότι η Επιτροπή δεν έχει δει καμιά απόδειξη περί κάποιας δολοπλοκίας με τη συμμετοχή της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Ο Τραμπ προκάλεσε σάλο στις αρχές Μαρτίου, όταν κατήγγειλε μέσω Twitter ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει να γίνονται υποκλοπές στον Πύργο Τραμπ. Ο Νούνες άνοιξε την ακρόαση τονίζοντας «επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: γνωρίζουμε ότι δεν έγιναν υποκλοπές στον Πύργο Τραμπ. Πάντως, είναι παρ’ όλ’ αυτά πιθανό να υπήρξαν άλλες κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε βάρος του προέδρου Τραμπ και των συνεργατών του».

Αναφερόμενος σε ένα ζήτημα για το οποίο ο Τραμπ διαμαρτύρεται συχνά, ο Νούνες σημείωσε πως εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι προέβησαν σε διαρροές πιθανόν διαβαθμισμένων πληροφοριών και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να τους βρει και να τους προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τραμπ: Εφεύρεση των Δημοκρατικών η υπόθεση

Σε αναρτήσεις του στο Twitter λίγες ώρες πριν την έναρξη της κατάθεσης, ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε την όλη έρευνα πάνω σε ενδεχόμενες επικοινωνίες της εκστρατείας του με τη Μόσχα ως επινόημα των Δημοκρατικών.

«Οι Δημοκρατικοί εφηύραν και προώθησαν την ιστορία για τη Ρωσία ως δικαιολογία για την απαίσια [προεκλογική] καμπάνια τους», έγραψε ο κ. Τραμπ.

Υποστήριξε δε ότι το FBI θα πρέπει να εξετάσει ποιος διαρρέει απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο. «Πρέπει να βρούμε την πηγή των διαρροών τώρα», τόνισε.