Θύμα μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων κινδύνεψαν να πέσουν οι παίκτες του Fortnite

Θύμα μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων κινδύνεψαν να πέσουν οι παίκτες του Fortnite

Ο «πυρετός» του Fortnite προκαλεί όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των χάκερ.

Οι παίκτες του Fortnite βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε μια «μαζική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» εξαιτίας μιας παράβλεψης στην ασφάλεια του παιχνιδιού, αναφέρουν ερευνητές.

Το δημοφιλές παιχνίδι που παίζεται από πάνω από 80 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως άφησε τους χρήστες εκτεθειμένους σε ένα σφάλμα το οποίο αν εκμεταλλευόταν, θα επέτρεπε σε χάκερ να κλέψουν εικονικά νομίσματα και να διαβάσουν ιδιωτικές διαδικτυακές συζητήσεις. Το σφάλμα διορθώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ερευνητές που μοιράστηκαν τα ευρήματά τους με τον προγραμματιστή του Fortnite, την εταιρεία Epic Games.

Για να πάρουν τον έλεγχο του λογαριασμού, οι ερευνητές έστειλαν ένα μήνυμα στο θύμα τους στα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο περιλάμβανε ένα κακόβουλο link. Όταν αυτό πατιόταν, το διακριτικό της ταυτότητας του χρήστη του Fortnite, ένας κωδικός που επιβεβαιώνει ότι ένας χρήστης είναι συνδεδεμένος, θα μπορούσε να συλληφθεί από τον χάκερ, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετήσει ο χρήστης το όνομα ή τον κωδικό του.

«Το Fortnite είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια παγκοσμίως και παίζεται κυρίως από παιδιά. Αυτά τα σφάλματα έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει μια μεγάλης έκτασης παραβίαση της ιδιωτικότητας», δήλωσε ο Oded Vanunu, επικεφαλής της έρευνας για την ευπάθεια των προϊόντων για την Check Point, η εταιρεία που βρήκε το ότι επιτήδειοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε στοχοποιημένους λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάκερ στοχοποιούν όλο και περισσότερα παιδιά μέσω Facebook, Instagram και YouTube με διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν δωρεάν «V-bucks», ένα συνάλλαγμα που χρησιμοποιείται για να αγοράσουν οι χρήστες έξτρα αντικείμενα όπως ρούχα χαρακτήρων.

Οι χρήστες θα μπορούσαν να προστατευθούν στο μέλλον χρησιμοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ο οποίος καλεί τον χρήστη να τοποθετήσει έναν κωδικό ασφαλείας που στέλνεται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, όταν κάποιος προσπαθεί να μπει στον λογαριασμό.

Ο «πυρετός» του Fortnite έχει κατακλύσει τον κόσμο, μετά το λανσάρισμά του τον Ιούλιο του 2017, με τους γονείς να ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ότι τα παιδιά τους έχουν «εθιστεί» στο παιχνίδι.