To Hedge Fund που πλούτισε από την καταστροφή του Ευρώ

To Hedge Fund που πλούτισε από την καταστροφή του Ευρώ

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού αύξησαν σημαντικά τα κέρδη των μεγάλων hedge funds από την αρχή της χρονιάς.

Το Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund της παγκόσμιας αγοράς, είδε τα ετήσια κέρδη του να αυξάνουν μέσα από μια πολύ έξυπνη κίνηση: Στοιχημάτισε εναντίον του ευρώ.

Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο του Ray Dalio θεωρεί πως «η έλλειψη δράσεων επιθετικής πολιτικής από την ΕΚΤ και άλλων κυβερνητικών παραγόντων έχει οδηγήσει σε στασιμότητα και ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης». Αυτό αναφέρει στη στρατηγική του ανάλυση για το 2015, όπως αποκαλύπτει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

H αμερικανική φίρμα, με αξία 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατάφερε να καταγράψει τον Μάρτιο μια ετήσια αύξηση των κερδών της κατά 14%. Το Bloomberg επικαλείται μαρτυρία ατόμου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, το οποίο παραδέχεται πως ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης ήταν η στρατηγική του Bridgewater να στοιχηματίσει εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι φίρμες όπως το Bridgewater που στοιχηματίζουν πάνω στην παγκόσμια οικονομία, επωφελήθηκαν από τη στάση των κεντρικών τραπεζών που οδήγησαν σε μεγάλες διακυμάνσεις στα νομίσματα, τα ομόλογα και τις μετοχές. Το ευρώ υποχώρησε κατά 11% τους πρώτους τρεις μήνες έναντι του δολαρίου ύστερα από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Όπως υπολογίζει το Bloomberg, τα macro hedge funds αυξήθηκαν κατά 0.5% τον προηγούμενο μήνα και κατά 2,1% σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο.