«Το…Καστελόριζο και οι μύθοι του»

«Το…Καστελόριζο και οι μύθοι του»

Άρθρο του Πεταλωτή πέντε χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης στις 23 Απριλίου του 2010.

Στις 23 Απριλίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που η χώρα μας εντάχθηκε στο μηχανισμό στήριξης. Εν μέσω των τρεχουσών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ο Γιώργος Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπανδρέου και νυν εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, δημοσιεύει ένα κείμενο στο οποίο περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη και οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο. Παράλληλα, καλεί σε διάλογο προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την πορεία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία, ακόμη και καλόπιστων αναφορών, παραγνωρίζει και δεν εξετάζει τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτήν την ανάγκη, ενώ πλήθος εύπεπτων στερεότυπων στη σφαίρα της παραπολιτικής και της συνωμοσιολογίας υποκαθιστούν τις σοβαρές αναλύσεις που απαιτούνται», σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Πεταλωτής και σε άλλο σημείο του προσθέτει:

«Όσοι με οποιοδήποτε τρόπο, πολιτικοί, ΜΜΕ και αναλυτές εκφέρουν δημόσιο λόγο, δεν μπορούν να παραβλέπουν συστηματικά ότι η χώρα μας είχε ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, τη Διοίκηση, το Κράτος, την Παιδεία και κυρίως τον προσανατολισμό της παραγωγής. Κυριαρχώντας το δόγμα «άστο για αργότερα», μέσα σε πέντε χρόνια – από το 2004 έως το 2009, εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις, μέσω προφορικής συνέντευξης και χωρίς ιεράρχηση των αναγκών, επιβάρυναν το Δημόσιο. Να μην ξεχνάμε ότι, όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα ξεπερνούσε το 15%, ασύλληπτο για τα δεδομένα μας, δεν γνωρίζαμε καν τον αριθμό των υπαλλήλων που πληρωνόταν από το Κράτος».

«Όταν οι αγορές καθιστούσαν με τα τεράστια επιτόκιά τους ανέφικτο τον δανεισμό, όταν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του διερευνούσε πηγές δανεισμού, διατρέχοντας πολλές φορές μέρος της υφηλίου, αντιμετώπιζε-δικαιολογημένα – τη δυσπιστία και την άρνηση. Εξάλλου, οι ανάγκες δανεισμού ήταν τόσο μεγάλες, που κανένα κράτος, όσο και εύρωστο να ήταν, δεν θα μπορούσε να τις καλύψει. Οι μύθοι περί δανεισμού από τη Ρωσία και την Κίνα έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια, ξαναζώντας η χώρα δυστυχώς τα ίδια, για να καταρριφθούν. Οι θεωρίες συνωμοσίας από ανεύθυνους πολιτικούς και ΜΜΕ, δυσχέραναν ακόμη περισσότερο την πραγματικότητα», συμπληρώνει ο κ. Πεταλωτής περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν το διάστημα εκείνο και προσθέτει:

«Η Ευρώπη, δυστυχώς ανέτοιμη όχι μόνον οικονομικά, αλλά κυρίως πολιτικά να αντιμετωπίσει την κρίση μιας χώρας – μέλους, με Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία να ακολουθούν και την Ιρλανδική κρίση σε εξέλιξη, όταν επιτέλους αντιλήφθηκε το μέγεθος των συνεπειών που θα υπήρχαν, διαπίστωνε αμήχανα ότι στερείται θεσμικών εργαλείων για την αντιμετώπισή της. Και ήταν η ίδια που κάλεσε το ΔΝΤ για την παροχή ,στην αρχή τεχνογνωσίας και μετέπειτα και δανειακών μεγάλων κεφαλαίων».

Και καταλήγει: «Τονίζαμε και τονίζουμε ότι η λύση στην κρίση δεν μπορεί να είναι εκτός του πυρήνα της Ευρώπης, την Ευρωζώνη, ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες και πραγματικές μεταρρυθμίσεις ενταγμένες σε ένα ελληνικό σχέδιο και ότι και η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί επιτέλους άμεσα στην ανάγκη αυτή. Γι’ αυτό και μόνον εξάλλου εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας τότε και τώρα».