Το κατάστημα ΙΚΕΑ στο The Mall Athens είναι γεγονός

Το κατάστημα ΙΚΕΑ στο The Mall Athens είναι γεγονός
Το brand IKEA γίνεται πιο προσβάσιμο. Σε μια έκταση 1.900 τ.μ. υπάρχουν πάνω από 1300 προϊόντα έτοιμα για παράδοση την ίδια ημέρα, από τα συνολικά 8.000 που αποτελούν την πλήρη γκάμα. Ο αριθμός των εργαζομένων αγγίζει τους 69 και ο τρόπος λειτουργίας είναι βασισμένος σε μια Omnichannel προσέγγιση.

Τις πύλες του άνοιξε το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» στο The Mall Athens, μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ, φέρνοντας τη νέα εποχή αγορών στο σήμερα. Συνδυάζει την καινοτομία με την ευκολία γιατί προσαρμόζει ένα φυσικό κατάστημα στην εποχή του e-commerce.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα καταστήματα διεθνώς κάτω από αυτό το νέο concept και το τρίτο κατάστημα που λειτουργεί ο Όμιλος μετά τη Σόφια στη Βουλγαρία και τον Πειραιά στην Ελλάδα.

«Πριν από 20 χρόνια άνοιξε το πρώτο μας κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχουμε δέκα σημεία παραλαβής – παράδοσης σε τρεις χώρες και από τους 250 εργαζόμενους που είχαμε όταν ξεκινήσαμε, πλέον αγγίζουμε τους 2.000, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ» τόνισε ο Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis.

Αποκάλυψε δε πως σχεδιάζονται σε Κρήτη και Πάτρα νέα καταστήματα μεσαίου τύπου 8.000 τ.μ. έως 12.000 τ.μ., τα οποία θα είναι έτοιμα μέσα στο 2023, αλλά και ένα πρότυπο κατάστημα ΙΚΕΑ στο Ελληνικό.

«Έχουμε αναπτύξει μία πολύ καλή συνεργασία με την Lamda Development. Η Ελλάδα έχει μπει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες στο επιχειρείν».

Ο κ. Φουρλής χαρακτήρισε ως υποδειγματικό το εν λόγω κατάστημα, υπογραμμίζοντας πως τα φυσικά καταστήματα προσαρμόζονται στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου καλύπτοντας τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Επί της ουσίας το brand IKEA γίνεται πιο προσβάσιμο. Σε μια έκταση 1.900 τ.μ. υπάρχουν πάνω από 1300 προϊόντα έτοιμα για παράδοση την ίδια ημέρα, από τα συνολικά 8.000 που αποτελούν την πλήρη γκάμα. Ο αριθμός των εργαζομένων αγγίζει τους 69 και ο τρόπος λειτουργίας είναι βασισμένος σε μια Omnichannel προσέγγιση.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στο ελληνικό λιανεμπόριο. Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις και από ότι φαίνεται αφήνει ένα μόνιμο αποτύπωμα. Σε όλες τις εκφάνσεις του εμπορίου βλέπουμε αλλαγές από τις καινούριες συνθήκες. Η ψηφιακή οικονομία και η ενασχόληση με το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια».

Ο επικεφαλής του Ομίλου Fourlis πρόσθεσε πως, ως χώρα μείναμε πίσω λόγω της δεκαετούς ύφεσης, ωστόσο, η πανδημία μας έδωσε ταρακούνημα και μας βοήθησε να προσαρμοστούμε γρήγορα στις νέες συνθήκες του ψηφιακού κόσμου».

Το φυσικό κατάστημα δεν χάνει, τουναντίον, αλλάζει τη δυναμική του και ενισχύει την εμπειρία του χρήστη, ο οποίος βλέπει, αγγίζει και παραγγέλνει τα προϊόντα που θέλει. Στη συνέχεια η παραλαβή γίνεται, είτε σε κάποιο από τα καταστήματα ΙΚΕΑ είτε μέσω e-commerce. Το κατάστημα παίζει το ρόλο πώλησης, αποθήκευσης και εμπειρίας. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το ΙΚΕΑ app, μέσω του οποίου ο χρήστης σκανάρει και βλέπει όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

«Το 20% του τζίρου προέρχεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, μέγεθος το οποίο μέσα σε δυο χρόνια διπλασιάστηκε λόγω της πανδημίας. Από τα 400 εκατομμύρια πωλήσεις που θα κλείσει η τρέχουσα χρονιά τα 80 εκατ ευρώ προέρχονται από το e-commerce. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ελλείψεις στο 13% με 14% των προϊόντων, ωστόσο, μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 οι ελλείψεις αυτές θα αρχίσουν να εξομαλύνονται. Ακόμα δεν έχουμε κάνει ανατιμήσεις, αλλά θα κάνουμε μέσα στο 2022 σταδιακά, όχι πολύ μεγάλες».

Τέλος, ο κ. Φουρλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντάξουν υπό την ομπρέλα του Ομίλου νέα διεθνή εμπορικά σήματα στο χώρο του λιανεμπορίου.

Επένδυση που στηρίζει την τοπική κοινωνία

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για μία επένδυση από την οποία κερδίζουν όλοι. Καταναλωτές, τοπική κοινωνία και η επιχείρηση.

«Σχεδόν κάθε ελληνικό σπίτι έχει κάποιο προϊόν που έχει αγοραστεί από το ΙΚΕΑ. Το άνοιγμα του νέου καταστήματος συνιστά και για την περιοχή του Αμαρουσίου, αλλά και για το The Mall Athens μία επιπλέον παροχή που όλους τους βγάζει νικητές. Το 2022 θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την ύφεση της πανδημίας» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντάμε στις προκλήσεις του σύγχρονου καταναλωτή

«Το νέο κατάστημα αποτελεί μία ακόμα καινοτόμο πρωτοβουλία του ομίλου Fourlis που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Ως εταιρεία έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή μας. Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την έναρξη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της» δήλωσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, Διευθυντής Επενδυτικών Ακινήτων στην Lamda Development.

Αναφερόμενος στο project του Ελληνικού, έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας σύγχρονης πόλης που είναι πράσινη και ταυτόχρονα «έξυπνη» μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας που θα τονώσει την εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

«Θέλουμε το The Mall Athens να καταστεί ένα σύγχρονο πράσινο κτήριο. Το όραμά μας στηρίζεται σε ένα μέλλον καινοτομίας και ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος.