Το κέρμα του ενός δολαρίου αντεπιτίθεται!

Το κέρμα του ενός δολαρίου αντεπιτίθεται!

Όσοι θέλουν να αντικατασταθεί το χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου από κέρμα φαίνεται ότι δεν το βάζουν κάτω.

της Άντζελα Τζόνσον

Η μετάβαση από το χαρτονόμισμα στο κέρμα του ενός δολαρίου, που συζητείται εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 13,8 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με μία έκθεση που συντάχθηκε από τον Άαρον Κλάιν, πρώην υφυπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, και κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι αλήθεια ότι η κατασκευή ενός χαρτονομίσματος του ενός δολαρίου κοστίζει μόλις 5 σεντς, ενώ ένα κέρμα ίσης αξίας κοστίζει 18 σεντς. Όμως, η διάρκεια ζωής του χαρτονομίσματος είναι πολύ μικρότερη -μόλις 4,8 χρόνια- σε σύγκριση με τα 30 χρόνια ζωής του κέρματος.

Η Κλάιν ετοίμασε την έκθεση για τη «Συμμαχία Υπέρ του Κέρματος του 1 Δολαρίου», μία ομάδα μικρών επιχειρήσεων και άλλων φορέων που υποστηρίζουν τη μετάβαση από το χαρτονόμισμα στο κέρμα.

Τον περασμένο μήνα, μία διακομματική ομάδα γερουσιαστών εισηγήθηκαν εκ νέου την ψήφιση του γνωστού και ως νομοσχεδίου «COINS» (Currency Optimization, Innovation and National Savings Act). Το εν λόγω νομοσχέδιο στοχεύει στην αναβάθμιση της κυκλοφορίας  κερμάτων του ενός δολαρίου και στην απομάκρυνση κάθε εμποδίου για την κυκλοφορία τέτοιων κερμάτων.

Η ιδέα αντικατάστασης του χαρτονομίσματος του ενός δολαρίου από κέρμα δεν είναι κάτι νέο, όμως τα κέρματα του ενός δολαρίου που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα δεν έτυχαν ποτέ θερμής υποδοχής από το κοινό, παρά μόνο από συλλέκτες.

Ένα από τα πιο συνήθη παράπονα για τα κέρματα είναι το βάρος τους και η δυσκολία μεταφοράς τους. Εν τέλει, ωστόσο, η έλλειψη αποδοχής του κέρματος του ενός δολαρίου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το χαρτονόμισμα κυκλοφορεί ακόμα.

Η Βρετανία και ο Καναδάς είδαν από πρώτο χέρι με τα δικά τους νομίσματα ότι, μόλις αποσυρθούν τα χαρτονομίσματα, η δημόσια αντίσταση προς τη μετάβαση σε κέρματα μειώνεται αισθητά.

Διαβάστε ακόμη: Ποιο είναι το μέλλον του χαρτονομίσματος των 500 Ευρώ;