Το κυνήγι του χρήματος στο Καπιτώλιο

Το κυνήγι του χρήματος στο Καπιτώλιο

Για τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές το καθημερινό κυνήγι χρηματοδότησης ξεκινά από το πρωινό γεύμα.

Έχετε δει σίγουρα πολλές τηλεοπτικές σειρές και ρεπορτάζ για τη ζωή των βουλευτών στην Ουάσινγκτον. Γνωρίζετε όμως πως πραγματικά διαμορφώνεται η καθημερινότητά τους; Η ανάγκη να γεμίζουν τα ταμεία δεν σταματά ποτέ για τους βουλευτές του Κογκρέσου, οι οποίοι έχουν μια εκλογική αναμέτρηση κάθε δυο χρόνια. Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν συνολικά κατά μέσο όρο έφθασαν τα 1,7 εκατ. δολάρια το 2012, δηλαδή περίπου 2.400 δολάρια την ημέρα για τον διετή κύκλο των αναμετρήσεων.

Η πίεση είναι μικρότερη στην Γερουσία, όπου οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι αντιμετωπίζουν την κάλπη κάθε έξι χρόνια, αν και το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο γιατί εκπροσωπούν ολόκληρες Πολιτείες. Οι εκλεγμένοι Γερουσιαστές που έβαζαν πάλι υποψηφιότητα πέρσι συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 10,3 εκατ. δολάρια, δηλαδή 4,700 δολάρια την ημέρα.

Όλο το πρόγραμμα των πολιτικών, λοιπόν, βασίζεται στην ανάγκη να βρεθούν χρήματα. Το μεσημέρι συνήθως προγραμματίζονται γεύματα με λομπίστες, έναντι περίπου 500 δολαρίων το πιάτο και η ημέρα κλείνει στα ιδιωτικά θεωρεία γηπέδων, όπου χορηγοί και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι παρακολουθούν αγώνες μπάσκετ, συζητώντας για… χρήματα.

Γίγαντες εναντίον «trolls»: Οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν προστασία από το Κογκρέσο

Στο ενδιάμεσο, υπάρχει το λεγόμενο «call time» -που μπορεί να διαρκεί 4 ή 5 ώρες την ημέρα ειδικά για όσους βουλευτές ή γερουσιαστές έχουν μπροστά τους μια δύσκολη αναμέτρηση για την επανεκλογή τους.

Το «call time» είναι η ώρα των τηλεφωνημάτων: βουλευτές και γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί μπαίνουν σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο Καπιτώλιο, όπου μπορούν να κυνηγήσουν τις επιταγές που συντηρούν την προεκλογική τους εκστρατεία, χωρίς να παραβιάζουν το νόμο που απαγορεύει τέτοιες δραστηριότητες από τα γραφεία τους.

Βέβαια, ορισμένες από τις μεθόδους εξεύρεσης χρημάτων είναι αρκετά ευχάριστες. Μέσα σε μια ημέρα στις αρχές Ιουνίου, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζον Θιούν από την Νότια Ντακότα, οργάνωσε πρόγευμα σε γαλλικό μπιστρό κοντά στο Καπιτώλιο, με «κόστος συμμετοχής» τα 1000 δολάρια.

Μισό τετράγωνο μακρύτερα, η βουλευτής των Δημοκρατικών Τούλσι Γκάμπαρντ από την Χαβάϊ, προσέφερε θαλασσινά σε δημοφιλές εστιατόριο της Ουάσιγκτον έναντι 500 δολαρίων το κεφάλι. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Άρκανσο, Τζον Μπούζμαν, ήταν οικοδεσπότης σε ένα γεύμα στο εστιατόριο Johnny’s Half Shell, με κόστος πιάτου τα 1.000 δολάρια. Το ίδιο έκανε και ο συνάδελφος του από το Άινταχο, Τζιμ Ριτς μόνο που το γεύμα ήταν στο εστιατόριο Sonoma και η τιμή της συμμετοχής 500 δολάρια.

Έτσι κυλάει η ημέρα μέχρι το βράδυ. Συχνά, τα μέλη του Κογκρέσου θέλοντας να κάνουν τα ραντεβού τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, καταφεύγουν σε βίλες, ιδιοκτησίας εταιρειών lobbying ή εμπορικών συνεργατών τους. Μια σειρά από τέτοια σπίτια σχεδόν απέναντι από την πτέρυγα της Βουλής στο Καπιτώλιο, έχουν στεγάσει τουλάχιστον 700 συγκεντρώσεις με χρηματοδότες από το 2008.

Παρότι ορισμένοι υποψήφιοι, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικά ποσά από πολύ μικρές προσφορές, οι περισσότεροι προτιμούν τις «παχιές» επιταγές έως το όριο των 2.600 δολαρίων που προβλέπει ο νόμος. Υποψήφιοι για την Βουλή και την Γερουσία συγκέντρωσαν περισσότερα από τα μισά χρήματα της προεκλογικής τους εκστρατείας από μεγάλες δωρεές άνω των 1.000 δολαρίων, που προήλθαν από το 1% του πληθυσμού.

Για πολλά μέλη του Κογκρέσου, η καθημερινή ρουτίνα στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνει και συγκέντρωση χρημάτων και νομοθετικό έργο. Ωστόσο, η κουλτούρα της ατελείωτης πολιτικής καμπάνιας είναι αυτή που διαμορφώνει το πρόγραμμα της ημέρας και το τοπίο στην πρωτεύουσα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί περνούν περισσότερες ώρες ακούγοντας τις ανησυχίες των πλουσίων από οποιονδήποτε άλλον…