To κλειδί για μια επιτυχημένη ηγεσία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

To κλειδί για μια επιτυχημένη ηγεσία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Ιδού πώς μπορεί ένας υπομονετικός ηγέτης να αντισταθεί στους ανυπόμονους μετόχους.

Στο βιβλίο του The Fourth Industrial Revolution, ο Κλάους Σβαμπ τονίζει ότι η διοίκηση με προοπτική το μακρινό μέλλον είναι το κλειδί για την επιτυχία σε μια ψηφιακή οικονομία που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός.

Πώς μπορεί όμως ένας ηγέτης να αντιδράσει σε αυτή την κυριαρχία του βραχυπρόθεσμου; Δεν είναι βέβαιο ότι αν χάσεις τους στόχους ενός τριμήνου τότε η Wall Street θα σε απορρίψει; Όχι αναγκαστικά.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί κάποιος να κάνει ως προς αυτό. Συγκεκριμένα:

  1. Χρησιμοποιήστε το σωστό μέτρο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μετοχές δεν ακολουθούν τόσο τα κέρδη ανά μετοχή όσο το «οικονομικό κέρδος», ένα μέτρο που επιμερίζει δαπάνες οι οποίες δημιουργούν αξία, όπως η έρευνα & ανάπτυξη, το μάρκετινγκ και η εκπαίδευση προσωπικού, σε βάθος χρόνου, και δεν επιτρέπει σ’ αυτές να περιορίσουν μονομιάς τα κέρδη.

Το μέτρο αυτό εξηγεί το μυστήριο της μετοχής της Amazon, η οποία έχει κινηθεί ανοδικά ακόμα και σε τρίμηνα με ελάχιστα ή και καθόλου κέρδη ανά μετοχή. Το οικονομικό κέρδος της Amazon έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια, όπως ακριβώς και η τιμή της μετοχής της, στο πλαίσιο της διοίκησης μακροπρόθεσμης προοπτικής του Τζεφ Μπέζος.

  1. Μην προβλέπετε την βραχυπρόθεσμη επίδοση

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι νομίζουν ότι η Wall Street θα τους τιμωρήσει αν παραιτηθούν απ’ το παιχνίδι της καθοδήγησης των επενδυτών, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν θέλετε να αποτρέψετε τους επενδυτές απ’ το να τρομάζουν με τα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας σας, το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε να προβλέπετε αυτά τα αποτελέσματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Πολ Πόλμαν, έπαψε να δίνει κατευθύνσεις τριμήνου το 2009, για παράδειγμα, και είπε ωμά στους επενδυτές ότι αν δεν ήθελαν να συμμεριστούν το δικό του μακροπρόθεσμο μοντέλο δημιουργίας αξίας, θα έπρεπε να πάρουν τα λεφτά τους και να πάνε αλλού. Από τότε, η τιμή της μετοχής έχει διπλασιαστεί. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, δεν έχει δώσει ποτέ την οποιαδήποτε πρόβλεψη – και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις επιδόσεις του.

  1. Μην αγνοείτε όσους σας αμφισβητούν

Η επιτυχία των Μπέζος, Πόλμαν, Μπάφετ και άλλων δείχνει ότι δεν είναι όλοι οι επενδυτές εχθρικοί προς την ηγεσία μακροχρόνιου ορίζοντα. Κι αν δεν τους αρέσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σας, τότε το πρόβλημα ίσως είναι εσείς κι όχι αυτοί. Το να πείσετε άλλους για το μακροχρόνιο όραμά σας είναι ευκολότερο σε κάποιους κλάδους παρά σε άλλους. Ερευνητές του Harvard Business School βρήκαν ότι είναι ευκολότερο για εισηγμένες επιχειρήσεις να κάνουν μακροχρόνιες επενδύσεις σε κλάδους με τους οποίους οι επενδυτές είναι εξοικειωμένοι – όπως η ενέργεια, η αεροδιαστημική και το φάρμακο.

Αντίθετα, όταν οι εταιρείες επιδιώκουν να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμα πρότζεκτ στα οποία ούτε αυτοί ούτε οι επενδυτές τους έχουν εμπειρία, τότε είναι πιθανό να συναντήσουν δυσκολίες. Ποιος είπε ότι η πρωτοπορία είναι εύκολο πράγμα;