Το Litecoin είναι πλέον το αγαπημένο κρυπτονόμισμα για τους εγκληματίες που βαρέθηκαν το Bitcoin

Το Litecoin είναι πλέον το αγαπημένο κρυπτονόμισμα για τους εγκληματίες που βαρέθηκαν το Bitcoin

Το Litecoin αναδύθηκε ως το δεύτερο δημοφιλέστερο νόμισμα, καθώς το αποδέχονται το 30% όσων εφαρμόζουν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής.

Του Jeff John Roberts

Το Bitcoin, το οποίο ήταν για χρόνια το αγαπημένο κρυπτονόμισμα του αποκαλούμενου «σκοτεινού δικτύου» (dark web), δεν είναι πλέον η πρώτη επιλογή μεταξύ των εγκληματιών.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το Bitcoin είναι πολύ αργό ως προς τις συναλλαγές και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ικανότητα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου να εντοπίζουν αυτές τις συναλλαγές.

Οι εγκληματίες στρέφονται πλέον αλλού, αλλά και αυτή η επιλογή τους είναι έκπληξη. Αντί να χρησιμοποιούν ένα από τα νεότερα ψηφιακά νομίσματα με επιπλέον λειτουργίες ιδιωτικότητας, όπως το ZCash ή το Monero, η δημοφιλέστερη εναλλακτική λύση είναι ο κλώνος του Bitcoin με την επωνυμία Litecoin.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα μιας νέας έκθεσης που συνέταξε η Recorded Future, μια εταιρεία ανάλυσης απειλών που παρακολουθεί φόρουμ όπου συχνάζουν εγκληματίες στο dark web και κανονίζονται πολλές παράνομες συναλλαγές.

«Το Litecoin αναδύθηκε ως το δεύτερο δημοφιλέστερο νόμισμα, καθώς το αποδέχονται το 30% όσων εφαρμόζουν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής. Το Dash ακολουθεί από κοντά με 20% της αγοράς. Το Bitcoin Cash ήταν το τρίτο πιο διαδεδομένο με 13% των πωλητών να το εμπιστεύονται ως μέθοδο πληρωμής» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Επίσης, η έκθεση επισημαίνει ότι το Litecoin είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, ενώ οι αγγλόφωνες χώρες προτιμούν το Monero, το οποίο πολλοί άνθρωποι θεωρούν μη ανιχνεύσιμο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με το Fortune, ο Andrei Barysevich, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν δύο λόγοι που εξηγούν τη δημοφιλία του Litecoin. Ο πρώτος είναι η ευκολία χρήσης – το Litecoin, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα νομίσματα του διαδικτύου, είναι διαθέσιμο σχεδόν σε κάθε διαδικτυακό ανταλλακτήριο, ενώ επεξεργάζεται και τις συναλλαγές πολύ ταχύτερα από το Bitcoin.

Ο άλλος λόγος που προτιμάται το Litecoin είναι ότι υποστηρίζεται από κατασκευαστές των αποκαλούμενων πορτοφολιών «ψυχρής αποθήκευσης» όπως το Ledger Nano S – τα οποία είναι μικρές συσκευές που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να αποθηκεύουν τα κρυπτονομίσματά τους χωρίς να μεσολαβεί σύνδεση με το διαδίκτυο.

Ο Barysevich εξήγησε ότι αυτή η λειτουργία ασφαλείας είναι σημαντική για πολλούς εγκληματίες, ειδικά στη Ρωσία, που ανησυχούν λιγότερο για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και περισσότερο για τους χάκερ που μπορεί να κλέψουν κρυπτονομίσματα από τα πορτοφόλια τους.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι το Dash θα αναδυθεί ως το νέο κυρίαρχο νόμισμα στα φόρουμ των παρανόμων. Τέλος, παρά τα παράπονα για το Bitcoin, το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα παραμένει ο «κανόνας» για τις περισσότερες παράνομες διαδικτυακές συναλλαγές.

Πηγή: fortune.com