Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο ξεπέρασε το ένα τρισ. ευρώ

Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο ξεπέρασε το ένα τρισ. ευρώ
Photo:

Αυτή είναι η αποτίμηση του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού fund.

Tο καλύτερο εξάμηνο στην ιστορία του σε επιδόσεις σημείωσε το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας, του οποίου η αξία αποτιμάται πλέον σε περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια. Η συνολική αξία του fund στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκε στις 7,867 τρισ. κορόνες (1,017 τρισ. δολάρια).

Το fund ανακοίνωσε απόδοση 2,6% των επενδύσεών του στο β΄ τρίμηνο φέτος, κυρίως λόγω της ισχυρής απόδοσης του χαρτοφυλακίου μετοχών του.

Η Norges Bank Investment Management, ο βραχίονας της κεντρικής τράπεζας που διαχειρίζεται το fund, δήλωσε πως οι τριμηνιαίες αποδόσεις ισοδυναμούν με 202 δισ. νορβηγικές κορόνες (25,6 δισ. δολάρια).

Η Νορβηγία ξεπέρασε το όριο των 1 τρισ. δολαρίων παρά τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα κρατικά επενδυτικά fund σε όλο τον κόσμο.

Τα πολύ χαμηλά επιτόκια πλήττουν τις αποδόσεις και το φθηνό πετρέλαιο επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα των εξαρτώμενων από τις πρώτες ύλες χωρών, που είναι αρκετά εύπορες ώστε να διαθέτουν τέτοια funds.

«Τα χρηματιστήρια έχουν αποδώσει ιδιαίτερα καλά μέχρι στιγμής φέτος και οι αποδόσεις του fund στα δύο πρώτα τρίμηνα διαμορφώθηκαν στο 6,5%», αναφέρει ο Trond Grande, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management.

Οι επενδύσεις σε μετοχές απέφεραν αποδόσεις 3,4% για το fund με τις επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα και μη εισηγμένα real estate, να δίνουν 1,1% και 2,1% αντιστοίχως.

Η ΝΒΙΜ ανακοίνωσε πως το fund είχε το 65,1% των αποθεμάτων της επενδεδυμένο σε μετοχές στις 30 Ιουνίου, το 32,4% σε σταθερό εισόδημα και το 2,5% σε μη εισηγμένα ακίνητα.