Το μήνυμα των Ευρωπαίων είναι σαφές: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα

Το μήνυμα των Ευρωπαίων είναι σαφές: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα
epa05059053 Greek Finance minister Euclid Tsakalotos arrives for the start of an EU Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 08 December 2015. Eleven EU countries failed on 07 December to overcome their last differences on the creation of a controversial tax on financial transactions, but decided to continue their negotiations on 08 December. EPA/OLIVIER HOSLET

Γιατί η επίσκεψη Τόμσεν στο Βερολίνο παράλληλα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν ήταν καθόλου τυχαία.

No IMF- No programme. Αυτό διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία. Αυτό ήταν και το μήνυμα που μετέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο συμβολισμός ήταν σαφής: την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών πέρασε το κατώφλι του γερμανικού υπουργείου, στην είσοδο εμφανίστηκε και ο Πολ Τόμσεν. Ο πανικός που επεκράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάγκασε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να μιλά για επίδοξους… Ισαάκ Ασίμωφ, χωρίς όμως να πείθει κανέναν.

Επισήμως, η αντίδραση είναι ότι ο κ. Τόμσεν δεν συμμετείχε στη συνάντηση και ήταν το επόμενο ραντεβού του κ. Σόιμπλε. Ο συμβολισμός, ωστόσο, είναι προφανής. Η Γερμανία θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα. Ότι για εκείνη το ΔΝΤ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού προγράμματος και δεν συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησής του.

Ο Γερμανοί θεωρούν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα είναι και το ορόσημο για την επανεμπλοκή του ΔΝΤ.

Για το λόγο αυτό, η πρώτη αξιολόγηση -όποτε τελικά αρχίσει- θα είναι και η πιο δύσκολη, καθώς το Ταμείο είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής και επιμένει πολύ στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ βλέπουν δημοσιονομική τρύπα 2-3 δισ. ευρώ μόνο για φέτος και ζητούν να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.