Το μυστικό δείπνο για τις τύχες της Ε.Ε.

Το μυστικό δείπνο για τις τύχες της Ε.Ε.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Στόχος η δημιουργία μιας άτυπης ομάδας χωρών-μελών του ευρωπαϊκού πυρήνα, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

 

Την ανάγκη για μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ενωσης υπογράμμισαν στον «Μυστικό Δείπνο» που είχαν χθες στη Ρώμη, με αντικείμενο το μέλλον της Ε.Ε., οι υπουργοί Εξωτερικών έξι ιδρυτικών κρατών της, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Το δείπνο έχει βαφτιστεί «Στοχασμός για την Ευρώπη» και δεν είναι τυχαίο ότι έλαβε χώρα ένα χρόνο πριν από την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης .

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο παραδέχονται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της τρομοκρατικής απειλής, ενώ επιμένουν ότι η περαιτέρω ενσωμάτωση προσφέρει τη βέλτιστη οδό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ αποτελεί έμμεση προειδοποίηση προς τη Βρετανία ότι η Ενωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και χωρίς αυτήν.

Με δεδομένο τον καλπάζοντα ευρωσκεπτικισμό σε όλη τη Γηραιά ήπειρο, που έχει ενισχυθεί από τις βρετανικές απαιτήσεις για μεταρρύθμιση, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για μια Ευρώπη «à la carte». Το Plan A των έξι ΥΠΕΞ είναι να προωθήσουν την Ευρώπη με την ίδια ταχύτητα και όχι τη διάσπασή της σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Το ζητούμενο είναι να στοχαστούν πάνω στο μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο POLITICO, εξηγώντας το αντικείμενο της συνάντησης. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι το δείπνο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ούτε υπάρχουν σχετικές αναφορές στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Πηγή: Η Καθημερινή