Το μυστικό της επιτυχίας στα 20

Το μυστικό της επιτυχίας στα 20

Τι πρέπει να κάνουν οι 20χρονοι για να «εξασφαλίσουν» την επαγγελματική επιτυχία;

* Γράφει η Ritu Anand, head of talent management στην Tata Consultancy Services.

Όταν αποφοίτησα πριν από τριάντα χρόνια, οι συμμαθητές μου και εγώ δεν είχαμε ιδέα τι θα κάνουμε ή τι θα γίνουμε στο μέλλον. Πήραμε τη ζωή και ό, τι είχε να μας προσφέρει, όπως ήρθε . Ήμασταν ενθουσιασμένοι που είχαμε ένα πτυχίο στο χέρι και πιστέψαμε ότι – σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά – κάτι καλό θα προκύψει σε επαγγελματικά .

Ωστόσο, με την έλευση της τεχνολογίας τα πράγματα άλλαξαν. Βλέπω σταδιακά κάθε νέα γενιά να είναι όλο και πιο επικεντρωμένη σε αυτό που θέλει να πετύχει. Στην Ινδία, είδαμε αυτή την αλλαγή να συμβαίνει πιο έντονα στη δεκαετία του 1990, όταν ήμασταν στο κατώφλι της ψηφιακής επανάστασης.

Οι νέοι άνθρωποι έγιναν πιο αποφασιστικοί για τη σταδιοδρομία που ήθελαν να ακολουθήσουν, ακολουθώντας τα πάθη τους. Οι επαγγελματικές επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί και η επιθυμίες της οικογένειες μπήκαν στο «περιθώριο».

Πάρτε για παράδειγμα την 20χρονη ανιψιά μου. Στο μυαλό της, η πορεία της ζωής της φαίνεται ξεκάθαρη – ξέρει σε ποιο κολλέγιο θα πάει, τα μαθήματα που θα ακολουθήσει και τι θα κάνει στη ζωή της. Υπάρχει κάτι που θέλω να ξέρει η ανιψιά μου και όλα τα άτομα της ηλικίας της που ετοιμάζονται να μπουν στον εταιρικό κόσμο.

Πρώτα απ ‘όλα πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό. Αποδεχτείτε τις εμπειρίες και τα λάθη σας ως μαθήματα ζωής. Την ίδια στιγμή κατανοήστε την εξέλιξη του χώρου εργασίας. Πολλές από τις πολιτικές και τα συστήματα στο χώρο εργασίας τέθηκαν σε ισχύ από βετεράνους που ήρθαν πριν από εσάς -αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε ορισμένες από τις αναπόφευκτες συγκρούσεις και τις προκλήσεις στο χώρο εργασίας.

Επιπλέον, βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στο να είστε αισιόδοξοι και ρεαλιστές. Για παράδειγμα, θέστε υψηλούς στόχους αλλά να είστε προετοιμασμένοι να δουλέψετε σκληρά . Ζητήστε ό τι θέλετε με σιγουριά και θάρρος , αλλά να είστε πρόθυμοι να δεχτείτε την κριτική με ταπεινότητα και εμπιστοσύνη. Πιο συγκεκριμένα , οι γυναίκες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων καθώς και προκαταλήψεις. Προσεγγίστε αυτές τις καταστάσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα και ενθαρρύνετε τους άνδρες συναδέλφους σας να προάγουν ένα εργασιακό περιβάλλον με βάση την ισότητα, τον σεβασμό και την ευαισθησία.

Ο χώρος εργασίας εξαρτάται απ’ τις νεώτερες γενεές ώστε να γεφυρώσει το παρελθόν και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Έτσι, η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω στους νέους επαγγελματίες είναι να είναι προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που τους περιμένουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν την πορεία της σταδιοδρομίας τους αναλόγως.

Πηγή: Fortune