Το μυστικό της μακροζωίας από τη γηραιότερη γυναίκα της Ευρώπης

Το μυστικό της μακροζωίας από τη γηραιότερη γυναίκα της Ευρώπης

Γεννημένη την 29η Νοεμβρίου του 1899, η Μοράνο είναι η δεύτερη γηραιότερη γυναίκα της Υφηλίου, μετά την Αμερικανίδα Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς.

H Ιταλίδα Έμμα Μοράνο είναι η γηραιότερη γυναίκα της Ευρώπης, ενώ φέτος έκλεισε τα 116 της χρόνια. Το μυστικό της, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια καταναλώνει τρία αυγά κάθε πρωί.

Γεννημένη την 29η Νοεμβρίου του 1899, η Μοράνο είναι η δεύτερη γηραιότερη γυναίκα της Υφηλίου, μετά την Αμερικανίδα Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, που γεννήθηκε τέσσερις μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, που διευκρινίζει ακόμη ότι πρόκειται για τις δύο γυναίκες που έχουν καταγραφθεί στα παγκόσμια χρονικά να έχουν γεννηθεί τον 19ο αιώνα και ζουν ακόμη.

Τα γονίδια της οικογένειας της σίγουρα έχουν συμβάλει στη μακροζωία της, καθώς η μητέρα της Έμμα απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, μία από τις αδελφές της σε ηλικία 107 ετών, ενώ το DNA της εστάλη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, προκειμένου να αναλυθεί.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, αλλά και ο δυναμικός της χαρακτήρας είναι οι κύριοι λογοι που η Ιταλίδα γιόρτασε την Κυριακή τα 116α χρόνια ζωής της.

Άκρως δραστήρια, η Μοράνο ζει ακόμα σε ένα δυάρι και δεν είχε οικιακη βοηθό μέχρι και πριν ένα χρόνο. «Με τη δύναμη της θέλησης, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» σημειώνει η ίδια.

Σύμφωνα με την ίδια, η δύναμη της θέλησης ήταν και η κινητήριος δύναμη που την ώθησε να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της (σε μια εποχή που δεν ήταν συνηθισμένο να χωρίζουν τα ζευγάρια) που την κακοποιούσε σωματικά, ενώ το μοναχοπαίδι της πέθανε σε ηλικία μόλις 7 μηνών.

Ήταν 39 ετών και αποφάσισε να μείνει μόνη, «διότι δεν ήθελα να εξαρτώμαι από οτιδήποτε» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times το Φεβρουάριο του 2014.

Η Έμμα εργάστηκε σε κλωστοϋφαντουργίες έως τα 75 της χρόνια και πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ζωή της στη μικρή κοινότητα Βερμπάνια, στη λίμνη Ματζόρε.

Σε ηλικία 20 ετών και ενώ υπέφερε από αναιμία, ένας γιατρός της συνέστησε να καταναλώνει δύο αυγά ωμά και ένα βρασμένο κάθε πρωί, μια διατροφική συνήθεια που δεν απαρνήθηκε έως τα 110 της χρόνια. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχει καταναλώσει σχεδόν 100.000 αυγά.

Ο γιατρός Κάρλο Μπάβα, που την παρακολουθούσε έως ότου πάτησε τα 90, είχε τονίσει στους New York Times ότι η υγεία της είναι εξαιρετική.

«Έχει επίγνωση του πόσο τυχερή είναι που βρίσκεται ακόμα εν ζωή και έχει αποδεχθεί με ηρεμία τις επιπτώσεις και τα βάσανα που της έχουν προκαλέσει τα γηρατειά», συμπλήρωσε ο Μπάβα.