Το «Netflix για βιβλία» που κερδίζει όλο και περισσότερους συνδρομητές

Το «Netflix για βιβλία» που κερδίζει όλο και περισσότερους συνδρομητές

Το συνδρομητικό μοντέλο του Scribd αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτικό.

 

Το Scribd – μια τεράστια ψηφιακή βιβλιοθήκη εγγράφων, βιβλίων, περιοδικών, ηχητικών βιβλίων, βιβλίων με κόμικς, και πολλών άλλων – διαθέτει πλέον ένα εκατομμύριο συνδρομητές επί πληρωμή.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, ξεκίνησε το 2007 ως μια πλατφόρμα ανοιχτής δημοσίευσης, και πολλά πρώιμα μέλη της χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα ως μια δωρεάν μέθοδο ανεβάσματος και κοινής χρήσης εγγράφων στο διαδίκτυο. Το 2013, το Scribd εγκαινίασε τη ψηφιακή συνδρομητική υπηρεσία ανάγνωσης, η οποία επεκτάθηκε το 2015 και περιλαμβάνει ηχητικά βιβλία και περιοδικά.

Το 2018, το Scribd εισήγαγε ένα συνδρομητικό μοντέλο απεριόριστης χρήσης, το οποίο από τότε έχει αυξήσει τη βάση συνδρομητών επί πληρωμή κατά 40% ετησίως. Το Scribd μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ακούνε audiobooks στην πλατφόρμα του, καθώς οι χρήστες ηχητικών αρχείων αυξήθηκαν κατά 100% μέσα στο 2018.

Το Scribd έχει επίσης επεκτείνει την ψηφιακή βιβλιοθήκη του και έχει ενισχύσει τη συνδρομητική υπηρεσία μέσω πακέτων και δοκιμαστικών προγραμμάτων με διάφορους άλλους ψηφιακούς εκδότες, όπως οι The New York Times, Waze Audio Player και Spotify.

«Το Scribd βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της ψηφιακής ανάγνωσης την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας την αύξηση των εσόδων στον εκδοτικό χώρο ενώ παράλληλα καθιστά τον γραπτό λόγο πιο προσβάσιμο από ποτέ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Scribd, Trip Adler. «Καθώς γιορτάζουμε αυτό το ορόσημο, είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το περιεχόμενό τους και πιστεύουν στην αποστολή μας να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαβάζει ο κόσμος».

Το ορόσημο των ενός εκατομμυρίου συνδρομητών αποτελεί σημείο καμπής για το Scribd, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς παρατηρητές ως ένα «Netflix για βιβλία». Και ίσως πράγματι να έχει πολλά κοινά με τη γνωστή υπηρεσία συνεχούς ροής. Το Netflix έφθασε τους ένα εκατομμύριο συνδρομητές εντός τεσσάρων ετών. Το Scribd ισχυρίζεται ότι έκανε το ίδιο, χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης το 2015, όταν και προσέθεσε περισσότερα μέσα ενημέρωσης και τύπους περιεχομένου. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη αυτή δικαιώνει τον ισχυρισμό ότι υπάρχει επαρκής αγορά για άλλη μία ψηφιακή συνδρομητική υπηρεσία, η οποία προσφέρει γραπτό και ηχητικό περιεχόμενο σε ένα μόνο χώρο.

Σύμφωνα με το Scribd, η υπηρεσία έχει πλέον 100 εκατομμύρια μοναδικούς μηνιαίους επισκέπτες και οι χρήστες έχουν συμπληρώσει πάνω από 190 εκατομμύρια ώρες ανάγνωσης στην πλατφόρμα μέχρι σήμερα. Οι συνδρομητές έχουν πρόσβαση σε πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφιακά βιβλία και audiobooks – τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν χρονικό όριο ή ημερομηνία επιστροφής.

Η συνδρομή στο Scribd ξεκινά από 8,99 δολάρια το μήνα, με πρόσβαση μέσω desktop και κινητών εφαρμογών.