Το όνειρο του metaverse κόστισε στον Ζούκερμπεργκ 100 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία

Το όνειρο του metaverse κόστισε στον Ζούκερμπεργκ 100 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία
15 February 2020, Bavaria, Munich: Mark Zuckerberg, Chairman of Facebook, speaks on the second day of the 56th Munich Security Conference. The fight against propaganda campaigns and other attempts at manipulation costs Facebook billions every year. The budget for this year is higher than the turnover of the entire company at the IPO in May 2012, said founder and CEO Zuckerberg on Saturday at the Munich conference. Photo: Tobias Hase/dpa (Photo by TOBIAS HASE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Και όπως φαίνεται οι απώλειες δεν θα σταματήσουν εδώ...

Από τις αρχές του 2022, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε σχεδόν τόσα χρήματα όσα αντιστοιχούν στην προσωπική περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ, καθώς η Meta έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο ανατρεπτικό «metaverse».

Ο Δείκτης Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg υπολογίζει ότι η καθαρή περιουσία του Ζούκερμπεργκ έχει μειωθεί κατά 87,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα. Το ποσό αυτό είναι περίπου το 83% της συνολικής καθαρής περιουσίας του Μπάφετ, που σήμερα ανέρχεται σε 105 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι οικονομικές απώλειες πιθανότατα θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες σήμερα. Η μετοχή της Meta υποχώρησε περαιτέρω, κατά 4,5%, στις μεσημεριανές συναλλαγές της Δευτέρας.

Μόνο τον περασμένο μήνα, η αξία του Ζούκερμπεργκ μειώθηκε από 51,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 38,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδυτές απομακρύνονται από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Ζούκερμπεργκ κατέχει μερίδιο 13%, καθώς συνεχίζουν να διοχετεύονται χρήματα στο όραμα του metaverse.

Στο αποκορύφωμά του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ζούκερμπεργκ είχε αξία 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σημαίνει ότι έχασε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που υιοθέτησε τη στρατηγική του για το μέλλον του metaverse.

Πριν από δύο μήνες, ο Ζούκερμπεργκ συζήτησε τις πιέσεις που συνεπάγεται η ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Meta, λέγοντας στον podcaster Joe Rogan, «Είναι σχεδόν σαν κάθε μέρα που ξυπνάς να σου δίνουν γροθιά στο στομάχι… Ξυπνάω το πρωί, κοίταω το τηλέφωνο, και έχω λάβει περίπου ένα εκατομμύριο μηνύματα. Συνήθως αυτό δεν είναι καλό. Ο κόσμος επιφυλάσσει τα καλά νέα για να μου τα πει από κοντά».

Από τότε που έκανε αυτή τη δήλωση, έχει χάσει σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ενώ ο Ζούκερμπεργκ ποντάρει το μέλλον της εταιρείας στο metaverse, έχει μια αυξανόμενη λίστα επικριτών, τόσο από την εταιρεία όσο και από πρώην συμμάχους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Altimeter Capital, Brad Gerstner, του οποίου η επενδυτική εταιρεία κατέχει 2,5 εκατομμύρια μετοχές της Meta, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι «η Meta έχει παρασυρθεί στη χώρα της υπερβολής—πάρα πολλοί άνθρωποι, πάρα πολλές ιδέες, πολύ μικρή ανάγκη… Η εκτιμώμενη επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα άγνωστο μέλλον είναι εξαιρετικά μεγάλη και τρομακτική, ακόμη και για τα πρότυπα της Silicon Valley».

Η κριτική έχει ενταθεί από την περασμένη εβδομάδα, όταν τα κέρδη αποκάλυψαν λειτουργική ζημιά 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τμήμα metaverse το τρίτο τρίμηνο, με έσοδα μόλις 285 εκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας σε μια ακόμη τεράστια πτώση στις μετοχές της Meta.

«Έκανα λάθος εδώ», παραδέχτηκε ο Τζιμ Κράμερ του CNBC εκείνη την ημέρα σε μια τηλεοπτική εμφάνιση. “Εκανα λάθος. Εμπιστεύτηκα αυτήν την ομάδα διαχείρισης. Αυτό ήταν λάθος. Η ύβρις εδώ είναι εξαιρετική και ζητώ συγγνώμη».

Έως σήμερα, η Meta έχει χάσει το 72% της αξίας της.

Πηγή: Fortune.com