Ο Ζούκερμπεργκ μπορεί να θεωρηθεί «τρελός» που εντείνει τις προσπάθειες για το metaverse

Ο Ζούκερμπεργκ μπορεί να θεωρηθεί «τρελός» που εντείνει τις προσπάθειες για το metaverse
(FILES) In this file photo taken on October 17, 2019 Facebook founder Mark Zuckerberg speaks at Georgetown University in a 'Conversation on Free Expression" in Washington, DC. - Facebook has agreed to pay up to $14 million to settle a US government lawsuit accusing the tech giant of favoring immigrant applicants for thousands of high-paying jobs, authorities announced on October 19, 2021. US prosecutors alleged Facebook "channeled" jobs to visa holders by avoiding advertising on its careers website, accepting only physically mailed applications for some posts, or refusing to consider US workers at all. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Φαίνεται όμως ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

του Jacob Carpenter

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απέκρουσε προκλητικά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για να περιορίσει τις επενδύσεις της εταιρείας που σχετίζονται με το metaverse, οι οποίες οδήγησαν σε μια εκπληκτική λειτουργική ζημία 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο με μόλις 285 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για τη μονάδα. Η άρνηση του Ζούκερμπεργκ να υποχωρήσει προκάλεσε μαζική πώληση των μετοχών της Meta – οι μετοχές βυθίστηκαν κατά 22% στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση της Πέμπτης, εξαλείφοντας περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία – και εκτόξευσε τα δημοσιεύματα στο Twitter που αντλούν ηδονή από το οικονομικό πλήγμα.

Τα επιχειρήματα κατά της στάσης του Ζούκερμπεργκ είναι απλά και συνεκτικά.

Η Meta πρόκειται να χάσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από το τμήμα Reality Labs της, το οποίο περιλαμβάνει τις μονάδες εικονικής πραγματικότητας, επαυξημένης πραγματικότητας και metaverse της εταιρείας. Εντωμεταξύ, οι εφαρμογές Facebook και Instagram της Meta αγωνίζονται να επιτύχουν σταθερή αύξηση εσόδων εν μέσω έντονων διαφημιστικών δυσκολιών και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την TikTok. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα του τρίτου τριμήνου της Meta μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση, στα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια, και τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση, πέφτοντας στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επομένως, η Meta θα πρέπει να περικόψει τις δαπάνες της στα Reality Labs.

Αλλά επιτρέψτε μου να κάνω κάτι αντιδημοφιλές και να υπερασπιστώ τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Όταν οι επικριτές παραπονούνται ότι ο Ζούκερμπεργκ αυξάνει τις προσπάθειες σχετικά με το metaverse, συχνά αναρωτιέμαι τι άλλο θέλουν να κάνει.

Η βασική δραστηριότητα της Meta – οι διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram – φαίνεται να έχει πιάσει κορυφή. Η εταιρεία πλησιάζει στο σημείο κορεσμού περίπου 3 δισεκατομμυρίων ενεργών χρηστών καθημερινά στις εφαρμογές της, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η ικανότητά της να κερδίζει χρήματα από αυτούς τους χρήστες πέφτει, καθώς οι άνθρωποι συρρέουν στο TikTok και τα ανερχόμενα βίντεο σύντομης μορφής του είναι πιο δύσκολο να αποφέρουν χρήματα.

Ενώ η Meta προσπαθεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως τροποποιώντας το Facebook και το Instagram ώστε να μοιάζουν περισσότερο με το TikTok, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η στρατηγική θα παράγει πλούτο. Οι εκτιμήσεις της Sensor Tower δείχνουν ότι οι χρήστες ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο την ημέρα στο TikTok από το Facebook και το Instagram, με την τάση να κινείται εναντίον της Meta. Έρευνες του Pew Research Center δείχνουν ότι οι έφηβοι – ένα βασικό δημογραφικό στοιχείο του σήμερα και του μέλλοντος – έχουν εγκαταλείψει το Facebook μαζικά και έχουν ελαττώσει το χρόνο στο Instagram.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο παρελθόν, η Meta θα μπορούσε να εκφοβίσει τον ανταγωνισμό κάνοντας μια εντυπωσιακή εξαγορά ή αντιγράφοντας τις ιδέες μιας άλλης εταιρείας. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εμποδίζουν τις προσπάθειες συγχωνεύσεων και εξαγορών της Meta -το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα όπου η Meta διατάχθηκε να πουλήσει τη Giphy που αποκτήθηκε πρόσφατα– και είναι πολύ αργά για να μιμηθεί το TikTok και το YouTube.

Ο Ζούκερμπεργκ θα μπορούσε απλώς να επωφεληθεί από την επιτυχία των εφαρμογών της Meta, οι οποίες εξακολουθούν να παράγουν περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά έσοδα φέτος. Αναλογικά, σκεφτείτε ότι τα λειτουργικά έσοδα της Amazon σε ολόκληρη την εταιρεία το 2021 ήταν 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά ο Ζούκερμπεργκ δεν είναι διατεθειμένος να βουλιάξει μαζί με την εταιρεία.

Ενώ έχει μετατρέψει τη Meta σε κολοσσό της διαφήμισης και των κοινωνικών μέσων, ο Ζούκερμπεργκ παραμένει ξεκάθαρα ενοχλημένος από την υποτέλεια της εταιρείας του έναντι της Apple και της Alphabet. Αυτές οι δύο εταιρείες, μέσω των αντίστοιχων λειτουργικών συστημάτων smartphone iOS και Android, κατέχουν απαράμιλλη ισχύ έναντι της Meta και στην υπόλοιπη ψηφιακή οικονομία. Παράδειγμα: Οι αλλαγές απορρήτου της Apple στο iOS πέρυσι, οι οποίες αναμένεται να εξαλείψουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από έσοδα της Meta φέτος.

Η Meta δεν μπορεί να αντικαταστήσει το iOS και το Android. Έτσι, η επόμενη καλύτερη επιλογή της είναι να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το smartphone. Ο Ζούκερμπεργκ πιστεύει ότι η πλατφόρμα θα προκύψει με κάποια μορφή ή τρόπο από τα Reality Labs.

Επομένως, η Meta θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες της στα Reality Labs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: fortune.com