Το παρ’ ολίγον θρίλερ με Σαλμά και η αντεπίθεση ΝΔ για Novartis

Το παρ’ ολίγον θρίλερ με Σαλμά και η αντεπίθεση ΝΔ για Novartis

Πώς από τις "εξηγήσεις" που παρέπεμπαν προς διαγραφή το γαλάζιο βουλευτή και πρώην υπουργό υγείας το θέμα θεωρήθηκε «λήξαν» από τον ίδιο.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σε γαλάζιο εσωκομματικό θρίλερ πήγε να μετατραπεί χτες το μεσημέρι λίγο πριν τον μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό η κατάθεση της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αντρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Αιτία το γεγονός ότι από την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έλειπε μία και μόνο υπογραφή, αυτή του Μάριου Σαλμά.

Ξαφνικά οργίασαν οι πληροφορίες και οι φήμες ότι επίκειται διαγραφή του πρώην υπουργού υγείας από τη ΝΔ. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντούσαν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ότι ο Μάριος Σαλμάς καλείται να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή του να υπογράψει. Ο ίδιος ο γαλάζιος βουλευτής για ώρες είχε κατεβασμένα τα τηλέφωνα, ενώ αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη είτε δεν έβγαιναν στα τηλέφωνα, είτε τα «μάσαγαν», ερωτηθέντες για το ακριβώς συμβαίνει και ενώ υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα προεξάρχοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τις υπογραφές των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και του τέως προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις, έλειπε η υπογραφή του Μάριου Σαλμά.

Όλο αυτό το κλίμα επέτεινε τη σύγχυση και ενίσχυε το σενάριο της διαγραφής του πρώην υπουργού υγείας από το γαλάζιο στρατόπεδο. Τελικώς μετά από περίπου ένα δίωρο μία δήλωση, προφανώς κατόπιν συνεννόησης, του ίδιου του Μάριου Σαλμά που εξηγούσε ότι δεν υπέγραψε την πρόταση της ΝΔ «μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευαισθησίας καθώς έχω παραπεμφθεί στην προανακριτική επιτροπή» σήμανε και λήξη του συναγερμού, με τον κ. Σαλμά λίγο αργότερα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη βουλή θα θεωρεί «λήξαν» το θέμα χωρίς και να διαψεύδει το σενάριο της διαγραφής και των κακών σχέσεών του με το Μοσχάτο.

Μέχρι στιγμής πάντως καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δώσει επαρκείς και πειστικές εξηγήσεις για το ακριβώς διημείφθη στην πραγματικότητα, ενισχύοντας έτσι το ρεπορτάζ του προηγούμενου διαστήματος για τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ ΝΔ και Σαλμά με αφορμή το θέμα Novartis και τον προβληματισμό που υπάρχει στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θετική απέναντι στον κ. Σαλμά στάση του Πάνου Καμμένου και του Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και τα όσα είχαν προηγηθεί της σύστασης της προανακριτικής όπου ο πρώην υπουργός υγείας κινούνταν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Τελικά από τη χτεσινή μέρα η κατακλείδα μπορεί να μην ήταν η διαγραφή του κ. Σαλμά ωστόσο τα όσα είπε στη συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με την απογοήτευσή του από την πολιτική έδωσαν τροφή για ερμηνείες αποχώρησης του κ. Σαλμά από την ενεργό πολιτική στις επόμενες εκλογές, κάτι που μάλλον στο Μοσχάτο δεν θα το έβλεπαν με καθόλου κακό μάτι.

Το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί η ΝΔ, ενώ ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσε θέμα η έλλειψη της υπογραφής του Μάριου Σαλμά από την πρόταση για προανακριτική για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία προσδοκούσε να κάψει επικοινωνιακά τον ανασχηματισμό, τελικά προέβη χρονικά σε μια κίνηση που παραλίγο να επισκιάσει έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό για τον οποίο η ΝΔ είπε ότι «διασκεδάζει τους πολίτες».

Πηγή: news247.gr