Το παρασκήνιο του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ: Πώς απομονώθηκαν Άδωνις – Βορίδης

Το παρασκήνιο του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ: Πώς απομονώθηκαν Άδωνις – Βορίδης

Η γαλάζια ΚΟ αποφασίζει σήμερα επίσημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία.

Βίκυ Σαμαρά

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει σήμερα επίσημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κυρίαρχη όμως όπως φάνηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου την τάση στήριξης του τρίτου μνημονίου ως αναγκαίο κακό προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.

Το που έκλινε η ζυγαριά φάνηκε από την έναρξη της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήρε το λόγο και είπε ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί την ψήφιση του τρίτου μνημονίου με γνώμονα τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

“Εγώ ήρθα για να στηρίξω την αποχή, αλλάζω όμως άποψη για σένα πρόεδρε”, είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Και αυτό καθώς εκτίμησε ότι εάν ενώ υπάρχει εισήγηση του προέδρου υπέρ της ψήφισης και η κοινοβουλευτική ομάδα αποφασίσει διαφορετικά, θα ετίθετο ζήτημα διάστασης βουλευτών- ηγεσίας, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, ενδεχομένως δε λίγο πριν από προκήρυξη εκλογών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης πάντως επέμειναν στην πρόταση να απέχει η ΝΔ από την ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι σε αυτή την περίπτωση αρκούν – τουλάχιστον τυπικά- 116 ψήφοι για να επικυρωθεί από τη Βουλή το μνημόνιο. Υπέρ της σκληρής στάσης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως η στήριξη του μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι δεδομένη, με το σκεπτικό όπως είπε “Εχουμε φέρει τον Τσίπρα πια στο γήπεδο μας και δεν έχουμε λόγο να ξαναλλάξουμε γήπεδο”.

“Δεν τίθεται για μένα θέμα να μην ψηφίσουμε, υπάρχει ένα ζήτημα όμως πως κάνουμε διακριτή την παρουσία μας, γιατί όλα τα σενάρια είναι δύσκολα” σημείωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οι φωνές του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γεράσιμου Γιακουμάτου ακούστηκαν κάποια στιγμή και έξω από την αίθουσα, καθώς ο δεύτερος φαίνεται να διαφώνησε με τον πρώτο όσον αφορά στο ενδεχόμενο αποχής από την ψηφοφορία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα συνεδριάζει τελικά σήμερα στις 9 το πρωί, όμως ο κ.Μεϊμαράκης έχει ήδη επί της ουσίας δώσει τον τόνο. Άλλωστε και η πλειοψηφία των βουλευτών κινείται ούτως ή άλλως στη λογική της στήριξης με ανελέητη κριτική στην κυβέρνηση για την ευθύνη των μέτρων. Η στάση της ΝΔ σε αυτή την ψηφοφορία ωστόσο δε σημαίνει πως είναι δεδομένη η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων στη συνέχεια, κάθε άλλο: Εκεί θα υπάρξει πεδίον δόξης λαμπρόν για διαφοροποιήσεις και κριτική.

Πηγή: news247.gr