«Το πάρτι του ευρώ για την Ελλάδα τελείωσε»

«Το πάρτι του ευρώ για την Ελλάδα τελείωσε»

«Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε να φεύγει», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Άρθρο γνώμης με τίτλο: «Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», το οποίο φέρει την υπογραφή του Μark Gilbert, φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg. Σε αυτό, ο αρθρογράφος σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά στη λύση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας: «Με τις εβδομάδες να γίνονται μήνες, η ελληνική κυβέρνηση που εξελέγη τον Ιανουάριο δεν μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά στην επίλυση της διχοτόμησης μεταξύ της κλίσης της κατά της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές σε αντάλλαγμα για περισσότερα χρήματα», σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:

«Η είδηση ότι η Ελλάδα δέσμευσε τα ταμειακά αποθέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνει ότι τα χρήματα πραγματικά τελειώνουν. Και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. (…) Η πικρή αλήθεια είναι πως η Ελλάδα μοιάζει και απρόθυμη και ανίκανη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στο ευρώσυνεπάγεται η παρουσία στην Ευρωζώνη. Κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε ότι ίσως η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη θέση, αν είναι μόνη της».

Ο Mark Gilbert προβαίνει, επίσης, σε μία καταγραφή των διαθέσιμων επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης: «Η λίστα με τα πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα περιλαμβάνει: Κεφαλαιακούς ελέγχους που θα σταματήσουν τις εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις έως και κατά 15% φέτος. Καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ. Πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με IOUs. Και γενική στάση πληρωμών αφού δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα».

Και καταλήγει: «Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι. Ο έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι η ώρα να σταματήσει να σερβίρει τον μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ μπορεί να τελείωσε, είτε φύγει από μόνη της σκοντάφτοντας, είτε πεταχτεί έξω για κακή συμπεριφορά».