Το «ΠασΤέλειον» της Κρήτης γεύονται πλέον Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Το «ΠασΤέλειον» της Κρήτης γεύονται πλέον Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Ο Γιώργος Γραμματικάκης μας παρουσιάζει το μοναδικό παστέλι στην Ελλάδα με ωμό μέλι.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση στροφής των καταναλωτών σε πιο υγιεινά γλυκά, που εκτός από την απόλαυση που χαρίζουν στον ουρανίσκο, προσφέρουν και θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά. Το παστέλι συγκαταλέγεται στα προϊόντα που ανακτούν σταδιακά το χαμένο έδαφος μπαίνοντας και πάλι δυνατά στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών.

Το ΠασΤέλειον από την Κρήτη αποτελεί τη νέα πρόταση του Γιώργου Γραμματικάκη για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με περιττές θερμίδες και ανούσια συστατικά. Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com, o Γιώργος , όσο περνάει ο καιρός ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τη σημασία που έχει η σωστή διατροφή και να αντιλαμβάνεται πως πολλά από τα παραδοσιακά μας προϊόντα έχουν πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία από παρόμοια εισαγωγής. «Το παστέλι αποκτάει ξανά μια σημαντική θέση στη διατροφή μας, καθώς μπορεί να μας προσφέρει συνδυασμό γεύσης και μεγάλης θρεπτικής αξίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα διοχετεύονται σε Ελλάδα και εξωτερικό περίπου 130.000 με 180.000 παστέλια ετησίως υπό το brand «ΠασΤέλειον». Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ιταλία «γεύονται» ήδη τη νοστιμιά το μελένιου πειρασμού, ενώ στα πλάνα της οικογενειακής επιχείρησης είναι να αναπτύξει περεταίρω την παρουσία της στις υφιστάμενες αγορές και να «ξεκλειδώσει» νέες.  «Σίγουρα οι εξαγωγές αποτελούν βασικό μας στόχο. Η εξωστρέφεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Από την μία μπορεί να μας δώσει τη σταθερότητα που η ελληνική αγορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει, και από την άλλη δημιουργεί μια καινούρια πολύ καλύτερη εικόνα για την χώρα μας στο εξωτερικό σε σχέση με αυτήν που τόσα χρόνια έχει δημιουργηθεί. Πλέον προσεγγίζουμε την αγορά στο εξωτερικό με προϊόντα καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης αισθητικής που μπορούν να σταθούν στα ράφια και να ανταγωνιστούν ισάξια ανταγωνιστικά προϊόντα» προσθέτει ο Γιώργος Γραμματικάκης.

Όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια, όταν ο Γιώργος μαζί με τον ξάδερφό του Βικέντιο, αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή παστελιού, το οποίο μέχρι τότε έφτιαχναν μαζί με τη μητέρα του σε μικρές ποσότητες για λογαριασμό τρίτων μαγαζιών σε Αθήνα και Χανιά. «Το παστέλειον γεννήθηκε στα Χανιά σαν μια μικρή οικοτεχνία, μεγάλωσε αναδιαμορφώθηκε και έγινε πλέον ένα σύγχρονο εργαστήριο. Κοιτάζοντας πίσω βλέπουμε μια πορεία, σίγουρα δύσκολη, με αρκετό άγχος και απογοήτευση ίσως κάποιες στιγμές, αλλά περισσότερο βλέπουμε πολύ προσπάθεια και πολύ θέληση για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης λίγο διαφορετικής από τα συνηθισμένα».

Ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος από το ρίσκο που πήρε τότε, αφού όπως μας λέει οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και με το παραπάνω. «Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε στην αγορά ένα πραγματικά ποιοτικό θρεπτικό και υγιεινό, συσκευασμένο σνακ, έχοντας παράλληλα αναπτύξει μια υγιή επιχείρηση όπου όλοι όσοι εργαζόμαστε μόνο 6 ώρες την ημέρα αυστηρά, πέντε μέρες την εβδομάδα (κάτι που στην Σουηδία αρχίζει τώρα να συμβαίνει) και μπορούμε να έχουμε απολαβές αρκετά μεγαλύτερες από τον βασικό μισθό».

Καθαρές πρώτες ύλες – Άψητα συστατικά

Η ειδοποιός διαφορά του Παστέλειον από άλλα αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά έγκειται, σύμφωνα με τον Γιώργο, στο ότι παρασκευάζεται από καθαρές πρώτες ύλες, χωρίς χημικά πρόσθετα, χρώματα και συντηρητικά. «Το πιο βασικό είναι ότι δεν καταστρέφουμε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στην επεξεργασία. Για παράδειγμα το μέλι, το σουσάμι και τα ξηρά φρούτα είναι άψητα δίνοντας μας όλα τα θρεπτικά τους συστατικά αναλλοίωτα, κάτι που κάνει το παστέλι μας να διαφέρει από το κοινά παραδοσιακά παστέλια που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Είναι μαλακό, άψητο και πολύ γευστικό, μόνο με μέλι, περιέχει ξηρά φρούτα και μπορεί να αντικαταστήσει ένα ολόκληρο γεύμα και όχι απλά να είναι ένα επιδόρπιο για μετά το φαγητό».

Πρώτο σε πωλήσεις στην Ελλάδα έρχεται το Παστέλειον με αμύγδαλο, άψητο θυμαρίσιο μέλι, ξηρά φρούτα και σουσάμι, εν αντιθέσει με το εξωτερικό όπου αυτό που δείχνει να ξεχωρίζει περισσότερο είναι μια από τις καινούριες φετινές γεύσεις, εκείνο με φυστίκι, βιολογική σοκολάτα και άψητο μέλι. «Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ένα προϊόν που κινείται πολύ σε τουριστικά σημεία, αλλά σίγουρα το καλοκαίρι αυξάνονται αρκετά οι πωλήσεις μας στα τοπικά καταστήματα διάθεσης μέσα στην πόλη των Χανιών, κάτι που ισορροπεί την πτώση που έχουν τα καταστήματα της Αθήνας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών, προκρίνονται οι βιολογικές και εκείνες που καλλιεργούνται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς του νησιού. «Ότι παράγεται στην Κρήτη φυσικά και φροντίζουμε να το προμηθευόμαστε από εδώ, αλλά έχουμε σίγουρα υλικά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φυστίκια, ηλιόσπορους), μέλι, σουσάμι, ξηρά φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες, σύκα, κρανμπερυ), Βιολογική σοκολάτα και κάποιες υπερτροφές. Ιδέες για νέα προϊόντα υπάρχουν πάντα και συνέχεια εμπλουτίζονται».

Μάλιστα στον εορτασμό για τα 10 χρόνια Παστέλειον που έγινε πριν ένα μήνα στα Χανιά, παρουσιάστηκαν 4 καινούρια προϊόντα και ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει και να επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο παστέλι που θα κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά. Όπως μας αποκάλυψε ο Γιώργος θα περιέχει, μεταξύ άλλων, φουντούκι και βιολογική λευκή σοκολάτα.

«Σταθερά βήματα και όχι μεγάλα ανοίγματα»

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Γραμματικάκης ως νέος επιχειρηματίας, παραδέχεται πως η κρίση έχει επηρεάσει και τη δική του επιχείρηση, όχι τόσο μειώνοντας τη δραστηριότητά της , όσο περιορίζοντας την ανάπτυξη της. «Καταφέραμε και επιβιώσαμε. Συνεχίσαμε την ανάπτυξή μας, μέχρι και διπλασιασμό του τζίρου μας πετύχαμε το 2014 εν μέσω κρίσης, επειδή κάναμε σταθερά βήματα χωρίς τραπεζικούς δανεισμούς-χρέη, διατηρώντας πάντα υψηλή την ποιότητα των προϊόντων μας. Και αυτό προτείνουμε σε όποιον ξεκινάει τώρα. Να κάνει μικρά σταθερά βήματα, χωρίς μεγάλα ανοίγματα που δεν θα μπορέσει να καλύψει. Να επιλέξει αντικείμενα που έχουν ένα βαθμό καινοτομίας και να προσφέρει υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα που πάντα θα υπάρχει κοινό γι αυτές».

Όσο για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας είναι υγιή και, όπως τονίζει ο Γιώργος, η  τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο και αύξηση πωλήσεων. «Η φετινή ήταν μια πολύ καλή χρονιά για μας, καθώς καταφέραμε να καλύψουμε τα κενά που μας άφησε η προηγούμενη. Ο στόχος μας για το 2017 είναι αρχικά να διατηρήσουμε τα πολύ καλά δεδομένα του 2016 και σίγουρα να κάνουμε κινήσεις για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων».