Το πετρέλαιο ξύνει τον πάτο του βαρελιού!

Το πετρέλαιο ξύνει τον πάτο του βαρελιού!
epa05654691 (FILE) A file photograph showing oil wells pumping oil in an oil field near Ponca City, Oklahoma, USA, 14 November 2007. The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) decided at it's 171st meeting in Vienna, Austria on 30 November 2016 that it will cut supplies for the first time in eght years. The cut of 1.2 million barrels a day will start from January 2017. the Conference decided to implement a new OPEC-14 production target of 32.5 million barrels a day, in order to accelerate the ongoing drawdown of the stock overhang and bring the oil market rebalancing forward. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού υποχώρησε σήμερα κατά σχεδόν 20%, κάτω από τα 15 δολάρια, κατά το πρώτο στάδιο των συναλλαγών στην ασιατική αγορά, σε επίπεδο που είναι το χαμηλότερο και πάνω από δύο δεκαετίες, καθώς καταγράφεται μεγάλη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα futures του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, παραδόσεως Μαΐου, υποχωρούν 26% στα 13,50 δολάρια το βαρέλι, με την τιμή να έχει ήδη χάσει το 1/5 της αξίας της την περασμένη εβδομάδα καθώς η συμφωνία του OPEC+ και άλλων παραγωγών απέτυχε να ανακουφίσει από το πλήγμα που έχει υποστεί η ζήτηση σε μια συντεθλιμμένη παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει την Τρίτη, ωστόσο η κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ.

Στη νέα βουτιά συνέβαλε η προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) ότι η παγκόσμια ημερήσια ζήτηση για μαύρο χρυσό αναμένεται ότι θα είναι όλο τον Απρίλιο μειωμένη κατά σχεδόν 30 εκατ. βαρέλια.

Πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που έχουν να καταγραφούν στις διεθνείς αγορές εδώ και 25 χρόνια αφού ουσιαστικά η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη κατά περίπου 30%. Η ΙΕΑ χτύπησε ουσιαστικά καμπανάκι ότι καμία μείωση της παραγωγής, όσο μεγάλη και να είναι, δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση που αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον η αγορά.