Το πουλί του Twitter “πέταξε” και μαζί του χάθηκαν 4 έως 20 δισ. δολάρια

Το πουλί του Twitter “πέταξε” και μαζί του χάθηκαν 4 έως 20 δισ. δολάρια
A longexposure shot shows both old and new version of Twitter logo displayed on a personal computer in L'Aquila, Italy, on July 25, 2023. Twitter announces a new logo for its company and social network. (Photo by Lorenzo Di Cola/NurPhoto) (Photo by Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Εντελώς παράλογο»: Αλλάζοντας το όνομα του Twitter, ο Elon Musk εξαλείφει από 4 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία brand

Είναι σπάνιο οι εταιρικές μάρκες να ενσωματώνονται τόσο πολύ στις καθημερινές συζητήσεις ώστε να γίνονται ρήματα. Ακόμα πιο σπάνιο είναι ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας μάρκας να ανακοινώνει σχέδια για την εσκεμμένη καταστροφή της.

Την Κυριακή, ο Elon Musk αποφάσισε ότι το όνομα του προϊόντος του Twitter θα αλλάξει σε “X” και ότι θα απαλλαγεί από το λογότυπο του πουλιού και όλες τις σχετικές λέξεις, συμπεριλαμβανομένου του “tweet”. Η κίνηση του Musk εξαφάνισε αξία μεταξύ 4 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές και εταιρείες εμπορικών σημάτων.

«Χρειάστηκαν 15 και πλέον χρόνια για να κερδηθεί τόσο μεγάλη αξία παγκοσμίως, οπότε η απώλεια του Twitter ως brand name είναι ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα», δήλωσε ο Steve Susi, διευθυντής επικοινωνίας εμπορικών σημάτων στην Siegel & Gale.

Ο Musk, η αξία της εταιρείας του οποίου έχει ήδη μειωθεί σημαντικά από τότε που την αγόρασε έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την αλλαγή το βράδυ του Σαββάτου. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας ένα νέο μαύρο λογότυπο “Χ”, που σχεδιάστηκε από έναν θαυμαστή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άρχισε να εμφανίζεται σε όλη την ιστοσελίδα. Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Linda Yaccarino περιέγραψε το όραμα της εταιρείας για το X να γίνει ένας ιστότοπος για ήχο, βίντεο, μηνύματα, πληρωμές και τραπεζικές συναλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναλυτές και οι εταιρείες εμπορικών σημάτων χαρακτηρίζουν τη μετονομασία του προϊόντος ως λάθος. Το Twitter είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο Todd Irwin, ιδρυτής του brand agency Fazer. Τα αυτοκόλλητα πουλιών κοσμούν μικρές επιχειρήσεις και ιστότοπους σε όλο τον κόσμο, μαζί με τα λογότυπα του Instagram και του Facebook.

Η δημοτικότητα του Twitter έχει επίσης καταστήσει ρήματα όπως “tweet” και “retweet” μέρος της σύγχρονης κουλτούρας, που χρησιμοποιούνται τακτικά για να εξηγήσουν πώς οι διασημότητες, οι πολιτικοί και άλλοι επικοινωνούν με το κοινό, δήλωσε ο Joshua White, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Το X θα απαιτήσει από την εταιρεία να ξαναχτίσει αυτή την πολιτιστική έλξη και τη γλωσσική συναίνεση από το μηδέν. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μέρος του κινήτρου, ώστε οι χρήστες να σταματήσουν να συγκρίνουν το Twitter μετά την εξαγορά με αυτό που ήταν πριν. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο πράγμα – στη ζωή ή στις επιχειρήσεις – να έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να κάνεις άλλη μια μεγάλη εντύπωση», έγραψε στο Twitter η Yaccarino.

Άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν μετονομαστεί τα τελευταία χρόνια. Η Google μετατράπηκε σε Alphabet Inc. για να επιτρέψει σε διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός της εταιρείας να αναπτυχθούν χωρίς να είναι συνδεδεμένες με την αναζήτηση. Το Facebook μετατράπηκε σε Meta Platforms Inc. προκειμένου να τονίσει τη δέσμευση της εταιρείας στο metaverse. Όμως τα ονόματα των προϊόντων παρέμειναν – εξακολουθούμε να ψάχνουμε πράγματα στο Google πηγαίνοντας στο Google.

Αυτό αξίζει πολλά. Η αξία του εμπορικού σήματος του Twitter εκτιμάται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία αποτίμησης εμπορικών σημάτων Brand Finance. Η εταιρεία αποτιμά το εμπορικό σήμα του Facebook στα 59 δισεκατομμύρια δολάρια και το Instagram στα 47,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Πανεπιστήμιο Vanderbilt εκτιμά την αξία του brand του Twitter σε 15 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία είναι συγκρίσιμη με το Snapchat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποτίμηση του brand είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση, γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, δήλωσε ο Dipanjan Chatterjee, αναλυτής της Forrester Research Inc. Αλλά αρκετοί αναλυτές και πρακτορεία συμφώνησαν ότι το εμπορικό σήμα της εταιρείας έχει ήδη δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την εξαγορά του Musk. Η Brand Finance, για παράδειγμα, εκτιμά ότι το εμπορικό σήμα του Twitter έχασε το 32% της αξίας του από πέρυσι.

Καθώς η αντίληψη για το εμπορικό σήμα του Twitter έχει αλλάξει, οι διαφημιστές έχουν φύγει. Οι διαφημιστές ανησυχούσαν για το φλερτ του Musk με αμφιλεγόμενες απόψεις και τον εναγκαλισμό με δημιουργούς tweet που παραβίαζαν τους κανόνες περιεχομένου. Τα διαφημιστικά έσοδα του Twitter έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% από τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Musk.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις:

Πηγή: Fortune.com