Το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο της Mercedes

Το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο της Mercedes

H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το Future Bus για πρώτη φορά στους δρόμους του Άμστερνταμ.

Ένα αυτόνομο λεωφορείο παρουσίασε πρόσφατα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz, το οποίο η εταιρεία χαρακτήρισε ως «οι δημόσιες μεταφορές του μέλλοντος».

Το «Future Bus» (το Λεωφορείο του Μέλλοντος) λειτουργεί με ακόμα πιο ασφαλή τρόπο, πιο αποτελεσματικά και άνετα από τα συμβατικά λεωφορεία, ακόμα και χωρίς την παρουσία οδηγού πίσω από το τιμόνι, υποστηρίζει η εταιρεία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Wired, ένα από τα πρωτότυπα οχήματα ακολούθησε με επιτυχία μία διαδρομή 20 χιλιομέτρων μεταξύ του αεροδρομίου Σίπχολ του ‘Αμστερνταμ και της κοντινής πόλης Χάρλεμ. Η διαδρομή την οποία ακολούθησε το λεωφορείο περιλάμβανε στροφές, στάσεις σε φανάρια και διασταυρώσεις, ενώ πέρασε και μέσα από σήραγγες.

«Η συνδεσιμότητα σε συνδυασμό με τα συστήματα κάμερας και ραντάρ απογειώνουν το λεωφορείο της πόλης στο μέλλον», δήλωσε η ομάδα της Daimler που συνεργάζεται με την Mercedes-Benz για την ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

«Το Future Bus έχει τελική ταχύτητα 70 χιλιομέτρων ανά ώρα σε εθνικό δρόμο, είναι σε θέση να αναγνωρίσει εμπόδια και πεζούς που μπορεί να βρεθούν μπροστά του, σταματάει ακριβώς μπροστά από τη στάση του λεωφορείου, ανοίγει και κλείνει τις πόρτες, κινείται αυτόματα και επικοινωνεί με τα συστήματα των φαναριών».

Το λεωφορείο «τρέχει» στην πλατφόρμα τεχνολογίας CityPilot της Daimler, η οποία, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, αποτελεί ορόσημο τόσο για την ιστορία των λεωφορείων όσο και για την αυτόνομη, χωρίς ατυχήματα οδήγηση. Η τεχνολογία που έχει ενσωματωθεί στο όχημα είναι ειδικά προσαρμοσμένη ώστε να χειρίζεται τις ειδικές ανάγκες ενός αστικού λεωφορείου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το λεωφορείο μπορεί να «οδηγηθεί» μόνο του, οι κανονισμοί επιβάλλουν την παρουσία οδηγού πίσω από το τιμόνι για την περίπτωση που προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.