Το ψηφιακό νόμισμα που έχει κάνει πάρα πολύ ευτυχισμένες την Nvidia και την AMD

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον για την ώρα…

της Lucinda Shen

Η πρόσφατη πτώση των τιμών του Ethereum μπορεί να έπληξε αρκετούς επενδυτές που στοιχημάτιζαν στην άνοδο του κρυπτονομίσματος.

Όμως, το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα παραμένει ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών Nvidia και Advanced Micro Devices. Τουλάχιστον για την ώρα…

Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε σημείωμα ομάδας αναλυτών της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Joseph Moore, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι τιμές του Ethereum παραμένουν συνολικά σε υψηλό επίπεδο, έχοντας καταγράψει αύξηση 8.900% πέρυσι.

Αυτό καθιστά την εξόρυξη Ethereum μια ιδιαίτερα επικερδή δραστηριότητα. Έτσι, η κερδοφορία αυτή έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να σπεύδουν να αγοράζουν μονάδες επεξεργασίας γραφικών (graphics processing units – GPUs) που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη ή την κτήση νέων κρυπτονομισμάτων. Η AMD και η Nvidia συγκαταλέγονται στις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής αυτών των μονάδων.

Η κερδοφορία της εξόρυξης Ethereum έχει αυξηθεί κατά 200% από τον περασμένο Οκτώβρη, σημειώνει ο Moore, παρόλο που στις αρχές της εβδομάδας η τιμή του νομίσματος έπεσε κάτω από τα 1.000 δολάρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, όσοι εξορύσσουν Ethereum κερδίζουν περίπου 1,76 δολάρια κατά μέσο όσο ημερησίως, ανά GPU που κατέχουν. Τον Οκτώβριο, το αντίστοιχο ποσό ήταν 56 σεντς. Οι υπολογισμοί βασίζονται στην υπόθεση ότι ο χρήστης κατέχει μια μονάδα AMD Radeon 580 και πληρώνει περίπου 70 σεντς την ημέρα για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει κάθε GPU.

Η τράπεζα αναφέρει επίσης ότι η υπολογιστική ισχύς που έχει αφιερωθεί στην εξόρυξη Ethereum αυξήθηκε από 2.200 terahash ανά λεπτό το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε 3.672 terahash ανά λεπτό το τέταρτο τρίμηνο.

Βασιζόμενη στη συνεχιζόμενη κερδοφορία της εξόρυξης Ethereum και την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις της AMD και της Nvidia για το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Για την AMD, συγκεκριμένα, η τράπεζα αναμένει έσοδα 1,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και 1,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2018 – 100 εκατομμύρια δολάρια πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας.