«Το πτώμα του Bitcoin»: Ο διορισμός ενός «crypto-σκεπτικιστή» στην κεντρική τράπεζα της Κίνας προκαλεί ανησυχίες

«Το πτώμα του Bitcoin»: Ο διορισμός ενός «crypto-σκεπτικιστή» στην κεντρική τράπεζα της Κίνας προκαλεί ανησυχίες
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία της Κίνας για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Ένας σκεπτικιστής των κρυπτονομισμάτων διορίστηκε κορυφαίος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κεντρική τράπεζα της Κίνας το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας αμφιβολίες για το εάν η σκληρή στάση της χώρας κατά των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε πράγματι να «ξεπαγώσει» καθώς ο κλάδος «θερμαίνεται».

Η Κίνα απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων το 2021, αλλά τώρα τελευταία το Χονγκ Κονγκ έχει αμβλύνει την άποψή του, οδηγώντας ορισμένους ειδικούς του κλάδου να εικάζουν ότι η Κίνα θα ακολουθήσει το παράδειγμά του. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες κινήσεις του Χονγκ Κονγκ στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ο διορισμός του Παν Γκονγκσένγκ στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σηματοδοτεί ότι η αλλαγή είναι απίθανο να συμβεί σύντομα, ανέφερε το Bloomberg.

Σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή ομιλία σε εκδήλωση το 2017, ο Παν ανέφερε μια μελέτη του Γάλλου καθηγητή Ερίκ Κλισέ για την πρόβλεψη του επικείμενου θανάτου του Bitcoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν κάθεστε δίπλα στο ποτάμι και παρακολουθείτε, μια μέρα το πτώμα του Bitcoin θα επιπλέει μπροστά σας», είπε, εν μέσω μιας προηγούμενης σκλήρυνσης της στάσης κατά των ψηφιακών στοιχείων από το Πεκίνο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εκείνη την εποχή, ο Παν υπερασπίστηκε επίσης τις ρυθμιστικές ενέργειες της Κίνας κατά των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι «θα φοβόταν» να σκεφτεί τι θα συνέβαινε αν η Κίνα δεν είχε πατάξει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ως κορυφαίος κομματικός αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, ο Παν θα έχει σημαντική επιρροή στην πολιτική και είναι τώρα υποψήφιος για να είναι ο επόμενος διοικητής της PBOC.

Ο διορισμός του έρχεται καθώς το Χονγκ Κονγκ δείχνει όλο και περισσότερο θετική στάση προς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ έστειλε επιστολή τον Απρίλιο σε πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζές της χώρας για να ρωτήσει γιατί δεν δέχονταν πελάτες κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με μια αναφορά των Financial Times.

Τον περασμένο μήνα, το Χονγκ Κονγκ είπε επίσης ότι προχωρούσε σε ένα σχέδιο για να επιτρέψει περιορισμένες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε επιλεγμένα χρηματιστήρια. Καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει να δρομολογεί ενέργειες εναντίον εταιρειών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, ορισμένες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο, περισσότερες από 20 εταιρείες από την ηπειρωτική Κίνα, την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη δήλωσαν ότι μεταφέρουν ορισμένες δραστηριότητες στο Χονγκ Κονγκ και άλλες 80 είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να το κάνουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανέφερε η Wall Street Journal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιοσημείωτα στοιχεία στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων έχουν επίσης τροφοδοτήσει εικασίες ότι το Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να είναι μια δοκιμαστική περίπτωση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Κίνα να τερματίσει την απαγόρευσή τους. Στις 27 Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Τσάνγκπεν Ζάο, σημείωσε σε ένα tweet την «ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία» που κυκλοφόρησε μια λευκή βίβλος του Web3 από δύο κινεζικές κυβερνητικές επιτροπές ενόψει του σχεδίου του Ιουνίου για να επιτραπεί η διαπραγμάτευση επιλεγμένων κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com