To σχέδιο Ντράγκι για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα προς την Ελλάδα

To σχέδιο Ντράγκι για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα προς την Ελλάδα

Εγγύηση του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρηθεί αμετάβλητο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, προσαρμόζοντας ωστόσο το κούρεμα στα collateral αυτομάτως μειώνει τη διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ζήτησαν να διατηρηθεί σκληρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση για το «κούρεμα» των ενεχύρων, επιθυμώντας ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την Ελλάδα», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει:

«Η ΕΚΤ αρνήθηκε να αποκαλύψει το μέγεθος των νέων περικοπών στα ενέχυρα, αλλά θεωρείται ότι και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αρκετά διαθέσιμα ενέχυρα για διατηρήσουν τον ELA. Όμως δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αποδοκιμάζοντας αυτή την απόφαση ήθελαν η ΕΚΤ να λάβει ισχυρότερα μέτρα για το ελληνικό ζήτημα».

Το ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει επίσης πως ο Μάριο Ντράγκι υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσει την εγγύηση του ελληνικού χρέους από τους ηγέτες της Ευρωζώνης για να χρησιμοποιηθεί ως collateral και να αυξηθεί η παροχή ρευστότητας στην Αθήνα. Να επισημανθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα μέσω  του ELA, χρησιμοποιούν πέρα από τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου (ομόλογα και έντοκα), ομόλογα του EFSF, καθώς και ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ίδιες με τη εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (Pillar II and Pillar III bonds).

Πάντως πολλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες προειδοποίησαν πως δεν υπήρχε μια σαφή πορεία προς συμφωνία ώστε να είναι πιθανό να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις πληρωμές ύψους 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ.

«Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά κανείς δεν το λέει πραγματικά», ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στις ομιλίες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικού τραπεζίτης της Αυστρίας, το να δοθεί μίας μορφής χρηματοδότηση στην Αθήνα όσο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση «είναι μία πιθανότητα».